Hoppa till huvudinnehållet

Värsta veckan hittills – smittspridningen ökar kraftigt

Publicerad:
Foto: Anders Wiklund/TT

Smittspridningen i Karlskoga och Degerfors har hittills inte varit större än vad den är just nu. Region Örebro län är hårt belastad – nu ökas dubblas intensivvårdsplatserna.

8,34 prover per 1 000 invånare i Karlskoga var positiva i förra veckan. 7,34 prover per 1 000 invånare i Degerfors samma vecka.

Smittspridningen lokalt har inte varit större än vad den är nu, enligt Region Örebro län. I alla fall inte sedan i somras när människor med symptom började provtas av regionen i större omfattning.

Dubbelt så många fall

4,32 fall per tusen invånare var den högsta noteringen i Karlskoga tidigare, vecka 47 i höstas. I Degerfors har den högsta noteringen i smittspridningen tidigare varit 3,33 fall per 1 000 invånare vecka 45.

– Vi kommer titta närmare på de fall som diagnostiserades vecka 13 i Karlskoga och Degerfors. Vi ska kolla på en mer detaljerad nivå för att se hur spridningen ser ut i olika åldersgrupper. Vi får kontinuerligt information från smittspårningsenheten och vi kommer fortsätta analysera var smittspridningen sker.

Kan det härledas till något lokalt utbrott?

– Vi ska analysera för att se om det förekommer större utbrott kopplat till en viss miljö. Smittspridningen på arbetsplatser har varit högre den senaste veckan. Samtidigt får vi signaler om att smittan ökar generellt i samhället för närvarande, säger Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare vid Region Örebro län.

I länet som helhet ökar smittan och Örebro län befinner sig i en tredje våg. 350 fler fall konstaterades under förra veckan, jämfört med veckan före och det är särskilt i åldersgrupperna 20 till 49 år samt 50 till 69 år som smittan ökar.

60 vårdas i länet

Fyra patienter med covid-19 vårdas just nu på intensiven och sex patienter på vanlig vårdavdelning på Karlskoga lasarett.

Region Örebro län som helhet är mycket hårt belastade i nuläget. 60 personer vårdas totalt för covid-19 på lasaretten i Karlskoga och Lindesberg samt USÖ.

– Flertalet behöver hjälp med andning. Vi har ett 15-tal personer på intensiven. Det är kritiskt men vården kommer klara det här. Vi har beredskap att utöka antalet vårdplatser. Det påverkar annan vård, men vi jobbar hårt för att belastningen ska bli så liten som möjlig, säger Martin Gidlund, verksamhetschef för infektionskliniken på USÖ.

Foto: Anders Persson

Dubblar platserna på intensiven

Region Örebro län ökar antalet vårdplatser på intensiven från 18 till 36 stycken.

– Ett direkt resultat av den höga smittspridningen och att fler människor behöver vård. Tyvärr har vi inte nått den riktiga toppen än, säger Kristina Gerdevåg, tillförordnad verksamhetschef för länskliniken Aniva.

Lisa Vennberg framhåller samtidigt att det är upp till samhället att bromsa och vända smittspridningen nu.

– Att smittan ökar nu beror på många saker, framför allt att vi har en total dominans av den brittiska virusmutationen. Den brittiska varianten står för 90 procent av fallen i länet. En annan utmaning är att orka hålla i när pandemin pågått så länge. Vi uppmanar alla att umgås med dem man bor med, bor man själv umgås med en eller ett fåtal personer. Utvecklingen framöver beror på vårt beteende, säger Lisa Vennberg.

Läs mer:

Artikeltaggar

CoronavirusetDegerforsKarlskogaÖrebro länRegion Örebro länVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.