Var glad att rika storstadsbor räddar hus från att förfalla

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker att vi ska vara glada att rika storstadsbor vill köpa sommarhus i Värmland, så de husen inte förfaller. Arkivbild.
Foto: Kasper Norling
Svar på insändare om "rikmalingarna" och sommarhusen!

Bekymret med svensk landsbygd enligt mig är att socialisterna i Stockholm har gjort det näst intill är omöjligt att överleva ekonomiskt på landsbygden.

Det stämmer överhuvudtaget inte att staten pumpar in pengar till landsbygden, utan det är precis tvärtom. Pengarna och kompetent folk flyttas ifrån landsbygden till städerna och det kallas urbanisering.

Jag är själv ifrån ett liten ort där det bor låginkomsttagare vars hus förfaller. Hushåll vars inkomster inte följer med den allmänna löneutvecklingen som även korrelerar med priser på varor och tjänster.

Därför tycker jag att det är positivt att "rikmalingarna" med sina medelinkomster faktiskt tar sig an förfallna hus på landsbygden.

Rimligen borde det vara bättre för landsbygden att de som köper husen ekonomiskt klarar av både sitt fastighetsägande och att rusta upp husen. För hur i all världen ska det kunna byggas nya hus på landsbygden när fallfärdiga hus bestämmer marknadsvärdet?

Åk exempelvis sträckan mellan Kil och Sunne och jämför sen med landsbygden på andra sidan gränsen till Norge. På båda platserna står hus som tydligt visar skillnaden på den nationella synen på landsbygden.

Svensk landsbygd behöver positiv energi i form av kapital och kompetens. Inte den svenska klassikern avundsjuka och missunnsamhet.

Var istället goda grannar till sommarhusägarna, vem vet kanske de en dag väljer att flytta till landsbygden permanent.

För det är väl det vi vill, att kompetens och kapital ska återvända till landsbygden?

Ej missunnsam

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.