Hoppa till huvudinnehållet

Tromb slungade carport 150 meter – nära krascha i grannens hus

Publicerad:
Carporten har stått vid fordonen i bakgrunden, men slungades iväg 150 meter, kan Anne och Kim Remmers i Berga konstatera.
Carporten har stått vid fordonen i bakgrunden, men slungades iväg 150 meter, kan Anne och Kim Remmers i Berga konstatera. Foto: Morgan Bäckvall

Mitt i natten vaknade systrarna Kim och Anne Remmers av att det dundrade till. De upptäckte att något fattades – hela carporten innehållande tre bilar och en traktor var som bortblåst.

Taket, byggt av grovt regelvirke och plåt, landade 150 meter bort, på grannens uppfart.

En tromb tros ha varit orsaken.

Det som enligt SMHI kan ha varit kraftiga fallvindar eller en tromb, tros vara det som har dragit genom Berga söder om Ekshärad natt till måndag.

I Berga bor familjen Remmers på en gård med djur. På gården strax norr om bor Kurt Bergström.

Kurt Bergströms solcellspaneler i bakgrunden är helt oskadda. Det är nästan skylten ”Klarälvsmässan” också.
Kurt Bergströms solcellspaneler i bakgrunden är helt oskadda. Det är nästan skylten ”Klarälvsmässan” också. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag vaknade natt till annandag påsk av att det dundrade till något så fruktansvärt. Då var klockan tre minuter över tolv. Därefter blev det knäpptyst och helt vindstilla. Jag tänkte väl gå upp och titta vad det var, men det var så mörkt att jag la mig för att somna om, säger Kurt Bergström.

Morgonen därefter gick han ut och fick se en syn han aldrig upplevt förut.

– Det visade sig att taket till grannens carport låg på min uppfart. Man blev rent ut sagt över sig given, säger Kurt Bergström.

Dessutom hade alla takplåtar på norrsidan av Remmers ena uthus blåst bort och spridits för vinden.

Carports-taket på Kurt Bergströms uppfart. Den förmodade tromben spred delar över stort område.
Carports-taket på Kurt Bergströms uppfart. Den förmodade tromben spred delar över stort område. Foto: Morgan Bäckvall

Systrarna Kim och Anne Remmers sköter om djuren hemma på gården. Kim hade hunnit att somna, medan Anne fortfarande var vaken.

– Då hörde vi plötsligt en massa oljud. Det började att darra i fönstren. Mamma och lillebror vaknade också.

De gick ut. Det första de såg var att utelampan var trasig. Sedan upptäckt de att carporten var borta. Det gick upp för dem att att de tre bilarna och en traktor inte hade något tak över sig längre.

– Som tur var skadades inte bilarna. Det blev en liten minibuckla på en av bilarna, säger Kim Remmers.

Mest tackar systrarna sin lyckliga stjärna att inga djur förolyckades.

– Vi har på gården tolv dräktiga får, ett tjugotal höns, två ”vaktgäss” och två gårdshundar. Vi är glada att inga djur skadades, säger Anne Remmers.

Kim och Anne Remmers med hundarna Spike och Ziva. Hela carporten med betongfundament rycktes ur marken och flög iväg.
Kim och Anne Remmers med hundarna Spike och Ziva. Hela carporten med betongfundament rycktes ur marken och flög iväg. Foto: Morgan Bäckvall

NWT på plats kan vittna om en förödelse bestående av bräder, betongfundament och takplåtar som spridit sig hundratals meter ut på åkrarna.

Men spridningen visar ett stråk av skador, medan allt vid sidan om stråket är oskadat.

– Det är tydligt att det måste ha varit en tromb som gått över carporten och ryckt loss taket på ett uthus. Tromben har fortsatt vid sidan av mitt hus och ryckt grenarna av en tall. Långt nere på åkrarna ligger takplåtar. Inga av mina tak är skadade, säger Kurt Bergström.

– Det är som om carporten gjort kullerbyttor längs åkern. Det syns spår efter det, säger Kim Remmers.

Mitt ute på en åker ligger en skylt som det står ”Klarälvsmässan” på. Familjen Remmers hade den uppsatt på carporten. Mässan hölls bland annat på Remmers och Bergströms åkrar.

– Klarälvsmässan kunde på midsommardagen ha 10 000 besökare. Sista mässan var 1972, säger Kurt Bergström.

För familjen Remmers inväntas vad försäkringsbolaget säger. Mamma Jonna Remmers har redan kontaktat dem.

– Det kan ha varit en tromb även om de är ovanliga i april. De brukar uppträda varma dagar i juli-augusti. Tromber kan bildas i samband med åska. Jag ser att det var kraftig nederbörd just då. Det fanns förutsättningar för en tromb. Det skulle kunnat vara kraftiga kortvariga fallvindar, men det är svårt att säga om man inte varit på plats, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkshäradFårHagfors kommunHönsSMHIVäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.