Hoppa till huvudinnehållet

Svenska musikkändisar höjer sina röster för Ferlin

Publicerad:
Sven-Bertil Taube, Lasse Berghagen och Tommy Körberg är tre av kändisarna som skrivit under ett upprop till stöd för det krisande Nils Ferlin-sällskapet. Foto: TT

Tommy Körberg, Lasse Berghagen, Sven-Bertil Taube och en rad andra kända musikprofiler gör i ett upprop gemensam sak för att stötta det krisande Nils Ferlin-sällskapet.

Nils Ferlin är en av Sveriges folkkäraste poeter, men icke desto mindre är sällskapet som vårdar hans minne i kris, 60 år efter den Värmländsbördige poetens död.

Antalet medlemmar sjunker och därmed också intäkterna. I medlemstidningen Poste Restante rapporterar styrelsen att sällskapet inom några år har så lite pengar att ”verksamheten inte längre är möjlig” och att man därför måste börja avveckla sällskapet.

För att avveckla krävs beslut på två årsmöten – det första togs under 2020. Det andra väntas på nästa årsmöte, som nyligen flyttats från maj till slutet av september.

– Det ger oss dels tid för att se om det går att hitta former för att fortsätta, dels kan vi förhoppningsvis ha ett fysiskt årsmöte då där man verkligen kan ta ställning, säger Hans Rutberg, suppleant i sällskapets styrelse.

Tiden fram till mötet kommer bland annat att ägnas åt att försöka få fler medlemmar.

”Låt visorna leva”

Nu får sällskapet draghjälp i det arbetet från nio artister och poeter, med den gemensamma röda tråden att de tidigare prisats av sällskapet, som varje år delar ut två priser: Ferlinpriset och Trubadurpriset.

Deras uppmaning riktar sig till alla lyrikvänner, i ett upprop med uppmaningen att stödja sällskapet genom att bli medlemmar eller stötta det på andra sätt.

”Låt litteraturen, lyriken och visorna leva. Nils Ferlin får med sitt sällsynta humanistiska och musikaliska djup inte glömmas bort!” skriver de bland annat.

Kändisar ställer upp

Uppropet är undertecknat av artisterna Lars Berghagen, Marie Bergman, Göran Fristorp, Tommy Körberg, Pierre Ström, Sven-Bertil Taube, Rolf Wikström och CajsaStina Åkerström samt poeten Bengt Berg.

I uppropet framhålls vad sällskapet gör i sitt arbete för att hålla Nils Ferlins minne levande och låta nya läsare få ta del av hans verk. Där framhålls också Ferlins förmåga att beröra människor:

”Och hans verk är fortfarande i högsta grad levande – dikter tonsätts, texterna citeras och sångerna framförs vid bröllop och i andra sammanhang. Vem känner inte igen orden ur dikten I Folkviseton: ”Mitt hjärta är ditt, ditt hjärta är mitt och aldrig jag lämnar det åter”?”

Hans Rutberg hoppas att många lystrar och agerar, men är redo att arbeta för Ferlins minne på fler sätt. Just nu är han i sluttampen på ett arbete med en helt ny bok om Ferlin, som ska komma ut i höst.

– Vi jobbar hårt för att sällskapet ska kunna fortsätta, men då behöver vi fler medlemmar och bättre ekonomi. Om årsmötet i höst kommer fram till att vi måste lägga ner, har jag förståelse för det, men vi kan fortsätta på olika sätt ändå, men inte som formellt sällskap.

Släkten säkrar priser

På en punkt är ekonomin redan klar:

– Även om inte Ferlinsällskapet skulle fortsätta i sin nuvarande form, ska utdelningen av Ferlinpriset kunna ske årligen, exempelvis i Filipstad ihop med någon Ferlindag, föreslår Hans Rutberg.

Han är själv släkt med Ferlin och avslöjar att priserna säkrats för tio år framåt, genom att både Ferlinsläkten och Nils Ferlins fru Hennys släkt avstår från totalt 20 000 kronor per år i royalties från poetens diktning under dessa tio år, till just detta ändamål.

"Låt visorna leva – ställ upp för Ferlinsällskapet”

Artikeltaggar

Bengt BergFilipstadFörfattareKändisarKarlstadLasse BerghagenLitteraturNils FerlinNöje/KulturPoesiStockholmSven-Bertil TaubeTommy KörbergVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.