NWT avslöjar: Värmländska kommuner anlitade företag med kopplingar till Bandidos

Publicerad:
Företaget har nära kopplingar till kriminella mc-klubben Bandidos samtidigt som de anlitats av Karlstads och Hammarö kommun. (Bilden är ett montage, personerna på bilden är inte direkt kopplade till artikeln.) Foto: TT/NWT

Det framgångsrika företaget har utfört arbeten på skolor och andra offentliga byggnader på uppdrag av kommuner i länet.

Samtidigt visar dokument som NWT tagit del av att flera högt uppsatta personer i det kriminella mc-gänget Bandidos arbetat i bolaget.

– Det de gör på sin fritid är deras ensak, säger företagets vd.

Det värmländska företaget i bygg- och anläggningsbranschen har uppmärksammats vid flera tillfällen för sin avancerade teknik, och har de senaste åren anlitats av så väl privatpersoner som flera kommuner och större företag i länet.

På sin Facebooksida har företaget publicerat bilder från olika uppdrag tillsammans med glada smiley-gubbar och erbjudanden om hur deras tjänster används med Rot-avdraget.

Vd:n, en av företagets två grundare, har även framträtt i flera artiklar och berättat om verksamheten.

Skolor och förskolor

Fakturor som NWT tagit del av visar att företaget under flera år utfört arbeten för tiotusentals kronor på skolor och förskolor i Karlstad och Hammarö kommun samt på offentliga byggnader som Värmlandsoperan, Alsters herrgård och Stadshusannexet.

Företaget har utfört arbeten vid Alsters herrgård.
Företaget har utfört arbeten vid Alsters herrgård. Foto: "Anders Hanson / NWT arkiv"

Totalt rör det sig om 141 250 kronor som Karlstads kommun betalat till företaget under åren 2015 till 2019 och 52 568 kronor från Hammarö kommun under perioden 2017 till 2018.

Samtidigt har företaget haft nära kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos.

Fem Bandidosanställda

Sedan företaget startade för sju år sedan har minst fem Bandidosmedlemmar - några med högt uppsatta positioner i mc-klubbens Karlstadsfilial - haft olika former av anställningar inom företaget visar dokument som NWT tagit del av.

Karlstads kommun betalade 30 000 kronor till företaget för arbeten utförda på Värmlandsoperan.
Karlstads kommun betalade 30 000 kronor till företaget för arbeten utförda på Värmlandsoperan. Foto: Karlstads kommun

Under 2019 inledde företaget även ett nära samarbete med ett bolag som drivs av en välkänd Bandidosmedlem i Västragötalandsregionen.

Detaljer om kopplingarna mellan det framgångsrika företaget och den kriminella mc-klubben avslöjades i samband med brottsutredningen där presidenten för Bandidos Sverige och en tidigare gängmedlem är misstänkta för misshandel av en tredje Bandidosmedlem utanför restaurangen Grön ko i Värmlandsbro.

Vd nyckelvittne till mc-misshandel

Den tredje Bandidosmedlemmen anställdes av det aktuella företaget i slutet av juni förra året, efter att han nyligen kom ut från fängelset.

Fredag 3 juli förra året ringde han upp vd:n och förklarade att hon var tvungen att omedelbart möta honom vid Grön ko.

Den anställde Bandidosmedlemmen fotograferades av en övervakningskamera då han var på väg till restaurangen Grön ko för att möta företagets vd.
Den anställde Bandidosmedlemmen fotograferades av en övervakningskamera då han var på väg till restaurangen Grön ko för att möta företagets vd. Foto: Polisen

När vd:n anlände till restaurangen blev hon enligt polisförhör vittne till hur hennes anställde misshandlades av den nu brottsåtalade Bandidospresidenten och hans kumpan.

I ett första skede misstänktes även vd:n för brott och anhölls misstänkt för skyddande av brottsling. Misstankarna avskrevs efter förhör och hon är nu i stället nyckelvittne i den kommande rättegången.

Nekar till hot

Samtidigt har polisen pressat henne angående kopplingen till Bandidos. ”Under vilka omständigheter fick du kontakt med folk från Bandidos som började jobba hos dig? Varför sker det?” frågar förhörsledaren.

Vd:n förklarar att hon 2014 fick en första anställd via Arbetsförmedlingen och att det var i ett senare skede hon fick veta att han var Bandidosmedlem. Via honom anställde företaget sedan fler Bandidosmedlemmar.

NWT har tagit del av fakturorna från företaget till Karlstads och Hammarö kommun.
NWT har tagit del av fakturorna från företaget till Karlstads och Hammarö kommun.

När polisen frågar om Bandidos hotat företaget att anställa gängmedlemmarna nekar vd:n bestämt.

”De har varit fantastiska”

Samma svar ger hon när NWT ringer upp och frågar om eventuella hot från mc-medlemmarna:

– Nej nej nej absolut inte. De har varit fantastiska, det har inte varit något sådant. Ingenting, absolut inte. Det är vi som har valt att anställa dem, säger vd:n.

Men har ni inte sett något bekymmer med att ha Bandidosmedlemmar anställda, de tillhör ju ändå en kriminell organisation?

– Men det är inget som har gått ut över vår verksamhet så, det de gör på sin fritid är deras ensak. Men jag vill inte kommentera. Nej, jag vill inte säga något mer.

En-procentsmiljön

Per Lundbäck, chef för polisens underrättelsetjänst i region Bergslagen, anser att det är ett märkligt synsätt.

– Det tyder på att man har en ledningsfilosofi i företaget som uppmuntrar den typen av medlemskap i en organisation som Bandidos. Jag tror inte att alla företagsledningar tycker det är en bra idé att man har anställda som är Bandidosmedlemmar, säger han.

Och fortsätter:

– Bandidos som organisation tillhör det vi benämner som en-procents-miljön, den procenten som valt att ställa sig utanför samhällets ordinarie normer och regler. Som chef och ledare för ett företag bör man fundera på om en person som tillhör en-procents-miljön då valt att tillämpa det bara på fritiden eller även på den ordinarie arbetstiden.

Ser du något problem med att ett företag med Bandidosanställda utför uppdrag åt kommuner?

– Ja. Det finns krav på dem som har ordinarie anställning inom kommuner att de visar upp sina brottsregister och inte är dömda för vissa brott. Kommunen borde ställa samma krav på sina underleverantörer, säger Per Lundbäck.

Nisser: Oacceptabelt

När NWT kontaktar Karlstads respektive Hammarö kommun angående kopplingen mellan det aktuella företaget som kommunerna anlitat och den kriminella mc-klubben Bandidos är de ovetande om sambandet.

– Den allmänna kommentaren är att vi vill anlita seriösa företag som inte är förknippade med kriminell verksamhet. Sen kan jag inte bedöma det här företaget, säger Ulf Nyqvist, kommundirektör i Karlstad.

Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) uppger att kommunen omedelbart ska undersöka hur företaget kunde få uppdragen.

– Det låter väldigt allvarligt det du beskriver. Kommunen ska aldrig på något sätt medverka till att finansiera grupper eller kriminalitet, det är naturligtvis inte acceptabelt på något plan, säger han.

Per-Samuel Nisser (M) ser allvarligt på att kommunen anlitat ett företag med koppling till Bandidos.
Per-Samuel Nisser (M) ser allvarligt på att kommunen anlitat ett företag med koppling till Bandidos.

”Inte haft vetskap om”

Och fortsätter:

– Vi ska absolut inte med Karlstadsbornas pengar på något sätt vara med där det finns den här typen av grupperingar, så är det.

”Det är klart att vi inte vill ha personer som är kopplade till organiserad brottslighet runt våra skolor eller förskolor” säger Hammarö kommundirektör Caroline Depui.
”Det är klart att vi inte vill ha personer som är kopplade till organiserad brottslighet runt våra skolor eller förskolor” säger Hammarö kommundirektör Caroline Depui. Foto: Tommy Andersson

Carolin Depui, kommunchef i Hammarö, säger att kommunen alltid undersöker om ledning och styrelse för ett företag är dömda för brott innan de anlitar dem.

– Det är det vi har som grund för uteslutning vid ett avtal, men det handlar inte om anställda. Det är klart att vi inte vill ha personer som är kopplade till den typen av organiserad brottslighet runt våra skolor eller förskolor, men det är inget vi har haft vetskap om över huvud taget, säger hon.

Solveig Gard (S) kommunalråd på Hammarö, väljer att inte uttala sig i frågan.

Här är Bandidosmedlemmarna med koppling till företaget

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdBandidosBrott & blåljusCaroline DepuiHammaröKarlstads kommunPer-Samuel NisserUlf NyqvistWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare