Hoppa till huvudinnehållet

Hammarös händelserika år – det tror kommundirektören har förändrats efter pandemin

Publicerad:
Kommundirektör Caroline Depui i Lillängshamnen i Skoghall. Under pandemin har hon dock jobbat mycket hemifrån bostaden i Karlstad.
Kommundirektör Caroline Depui i Lillängshamnen i Skoghall. Under pandemin har hon dock jobbat mycket hemifrån bostaden i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Högsta skattehöjningen i landet, skolbyggen, nytt äldreboende, maktskifte – och coronapandemi.

Förra året var kanske det mest händelserika någonsin på Hammarö.

– Många av våra medarbetare är jättetrötta och slitna efter det här året, och det är inte slut. Nu fortsätter pandemin, säger kommundirektör Caroline Depui.

De senaste veckorna har coronapandemin blivit allt mer påtaglig på Hammarö.

Grundskolor har fått övergå till undervisning på distans. Kommunala inomhusanläggningar har stängts.

Inför påskhelgen bemannades Kilenegården med värdar som skulle hjälpa till och påminna om avståndet.

Är ni bekymrade nu?

– Det har eskalerat på ön. Lite bekymrade för påsken är vi ändå. Vi vet hur det såg ut när det var vinter, jättefint väder och många ville åka skridskor. Vi vill förmedla att det är lika viktigt att hålla avstånd när man är ute.

– Vi blir inte förskonade från smittan mer än någon annan.

Pandemin påverkar samhället. Inför påsk fanns en oro på Hammarö för att det skulle uppstå trängsel vid populära utflyktsmål som Kilenegården och Bonäsudden.
Pandemin påverkar samhället. Inför påsk fanns en oro på Hammarö för att det skulle uppstå trängsel vid populära utflyktsmål som Kilenegården och Bonäsudden. Foto: Helena Karlsson

Caroline Depui har varit kommundirektör, och därmed kommunens högsta tjänsteperson, sedan 2013.

Hon är van att det händer mycket i ö-kommunen, men frågan är om det inte sattes någon form av rekord under 2020.

Kommunen höjde skatten mest i landet. Den största investeringen någonsin i kommunen, äldreboendet Djupängen, färdigställdes, flera skol- och förskoleprojekt pågick och det genomfördes ett maktskifte.

Dessutom: coronapandemin.

– Det var väldigt mycket som hände och det blir stora påfrestningar på organisationen, säger hon.

– Jag vet att många av våra medarbetare är jättetrötta och slitna efter det här året, och det är inte slut. Nu fortsätter pandemin och många av de utmaningar vi har. Jag hoppas att det kanske får bli lite lugn och ro någon gång. På ön händer det alltid någonting och är alltid massor på gång, men någon gång behöver vi komma till ett normalläge. Vi behöver utveckla saker och jobba med de frågorna och det finns inte riktigt utrymme för det nu, det är mer att hålla huvudet över vattenytan. Så tror jag många känner.

Var hämtar du kraften när det behövs?

– I skogen med min man och hunden. Där hämtar jag energi och kraft under långa promenader. Vi har en amerikansk cockerspaniel som skäller på allt och alla, men han gillar att gå ut och gå!

Många medarbetare har slitit hårt under pandemin. Själv hämtar Caroline Depui kraft under promenader i skogen.
Många medarbetare har slitit hårt under pandemin. Själv hämtar Caroline Depui kraft under promenader i skogen. Foto: Helena Karlsson

Som många andra kommundirektörer bor inte Caroline Depui i den kommun hon arbetar. Men det är nära.

Under pandemin har hon arbetat mycket hemifrån bostaden i Vågmästaren i Karlstad.

– Jag jobbar nog 80 procent hemifrån. I bland behöver jag åka till kontoret för att skriva på saker och jag sitter ofta med ordföranden när man har politiska möten. Annars sköter jag det mesta hemifrån.

Hur har Hammarö kommun klarat att hantera pandemin?

– Jag tycker att vi varit jätteduktiga. Vi har fantastisk personal som tagit det på allvar och gjort sitt yttersta för att inte få in smittan i äldreomsorgen. Där begränsade vi tidigt hur man fick gå in och ut och man var tvungen att ha skyddsutrustning.

– På skolor och förskolor är det en helt annan rörelse än på ett särskilt boende. På ett särskilt boende var det kanske enklare att hålla smittan borta.

Sett till antalet smittade inom äldreomsorgen sticker Hammarö kommun ut. Ett enda fall av covid-19 har konstaterats i verksamheten.

Är det en slump, eller har ni gjort något som andra inte har?

– Jag kan inte svara på hur andra har gjort, men hos oss är det personalens engagemang som har gjort att det gått så bra. Man har varit så otroligt noggrann och bestämt sig för att här ska inte smittan in. Det är tack vare vår personal.

Trots det framgångsrika arbetet inom äldreomsorgen stod det nyligen klart att socialchefen fick lämna kommunen mot en ersättning på 18 månadslöner.

En ovanlig uppgörelse på Hammarö.

Utan att gå närmare in på dem säger Caroline Depui att det finns fler orsaker till lösningen.

– Det är inget vi gör varje dag precis. Man vill inte hamna där. Men allt måste stämma och ibland gör det bara inte det. Det är verkligen inte det första man gör utan man försöker stötta och ha dialog tillsammans. Men det är inte bara tillsammans med mig det ska funka, utan tillsammans med politiken och organisationen. Det är inget enkelt jobb att vara förvaltningschef i en kommun.

Vad har pandemiåret inneburit ekonomiskt för Hammarö?

– Många kommuner har gjort ett bra resultat 2020. Vi fick rejält med pengar för pandemin. För vår del hade vi ett bra överskott för 2020. Det är bra, då behöver vi inte låna lika mycket utan kan använda egna medel till investeringar.

– Men frågan är: vad är det vi inte har hunnit göra? Är det någonting vi har kommit efter med? Det har vi inte summerat och det kan få påverkan på ekonomin framöver. Överskottet vi har nu kanske behövs för att komma i kapp med andra saker.

Just ekonomin har varit ett återkommande kapitel på Hammarö.

Trots skattehöjningen krävdes stora besparingar under förra året.

Antalet förskoleavdelningar ska bantas vilket väckt protester.

När vänder det ekonomiskt?

– Ja, det är jättesvårt att svara på. Men vi är ändå på väg åt rätt håll tycker jag. Två förskolor och två skolor är på väg att bli klara och vi kommer kunna bli av med lite moduler så vi börjar se ett ljus långt bort i tunneln. Det känns jättebra.

– Vi har stått inför jätteutmaningar så att vara politiker på Hammarö är inte lätt faktiskt, att ta alla de stora besluten man har varit tvungna att göra. Men vi kommer över detta och det kommer bli bättre, men det är ett litet tag kvar innan vi är där.

Mycket har förändrats under pandemin – vilka delar tror du blir bestående?

– Vi har ganska många möten i Karlstad och jag tror inte att vi kommer åka dit på så många möten längre utan det kommer att bli digitalt. Just resor och möten tror jag att man kommer att ändra på ganska radikalt.

– Sedan kanske även sättet att se på att jobba hemifrån. I bland ser man lite fult på det, men nu har det blivit naturligt och vi ser att det fungerar bra och att man är väldigt effektiv.

Vad ska du själv göra när pandemin är över?

– Umgås med vänner mer än jag kan idag. Att få gå iväg på en trevlig föreställning av något slag skulle vara härligt. Röra sig ute kan man ändå, men det här att uppleva saker. Man kan knappt gå på restaurang nu. Sådana saker som varit så naturliga tidigare de saknar jag. Bio till exempel! Det skulle vara helt underbart att få gå på bio.

Caroline Depui

Ålder: 54

Bor: Karlstad

Familj: Man, två vuxna söner och en hund.

Gör helst en ledig dag: Ute och går. En långpromenad är det bästa som finns.

Ser på: Olika typer av serier. Just nu ser jag Jägarna. Jag tycker svenska, norska och speciellt danska serier är jättebra.

Lyssnar på: Jag gillar ny musik. Jag sitter inte och lyssnar på gammal musik jag tyckte var bra förr. Topplistan kan man nog säga är min grej.

En ledig dag - då tar Caroline Depui gärna en långpromenad med hunden Jackson.
En ledig dag - då tar Caroline Depui gärna en långpromenad med hunden Jackson. Foto: Privat

Här hittar du några av de senaste reportagen i serien Måndagsintervjun:

FBK-vd: Blickar framåt med värmländsk urkraftFrån bågskytte till löpning – Ulrika Sjöwall om sina ”galna” maratonBarsha Yilmaz, 23 år: "Varför kan jag inte bara få vara mig själv?"Måndagsintervjun: Sofie Skoog siktar högt under 2021

Artikeltaggar

Caroline DepuiCoronavirusetDjupängenHammaröHammarö kommunKilenegårdenMåndagsintervjunSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.