Hoppa till huvudinnehållet

Låg andel behöriga lärare på friskolor – Värmland har landets största klyfta

Publicerad:
Andelen behöriga lärare skiljer sig nästan 20 procentenheter mellan kommunala skolor och friskolor i Värmland.
Andelen behöriga lärare skiljer sig nästan 20 procentenheter mellan kommunala skolor och friskolor i Värmland. Foto: KATARZYNA KORZA / TT

Vinstdrivande friskolor har lägre andel behöriga lärare än de kommunala skolorna enligt Arena Idés nya rapport. I Värmland är skillnaden 19,8 procentenheter vilket är mest i hela Sverige.

I rapporten har statistik från skolverket över andelen behöriga lärare sammanställts. I alla regioner utom en är andelen behöriga lärare lägre i friskolor.

Värmland sticker ut med landets största klyfta. På länets kommunala skolor är genomsnittet för andelen behöriga lärare 85,6 procent medan genomsnittet i friskolorna endast är 66 procent.

Den lägsta andelen behöriga lärare på friskolor, 52 procent, finns i Sunne. Karlstad följer med 60 procent kontra 90 procent på de kommunala skolorna.

Sett till hela Sverige är genomsnittet cirka 83 procent på de kommunala och 71,5 på friskolorna.

I rapporten som är skriven av utredaren och skoldebattören Johan Enfeldt går det också att läsa att ökningen av obehöriga lärare har ekonomiska orsaker. Enfeldt skriver bland annat att en obehörig lärare har lägre lön, men ger skolan samma intäkter vilket är en grundläggande orsak till att andelen obehöriga lärare ökar.

Engelska skolan

Skolverket har siffror för andelen behöriga lärare på alla skolor utom Internationella engelska skolan (IES). Detta beror på att skolan har en stor andel lärare som har examinerats utomlands.

I rapporten har IES siffror istället sammanställts på koncernnivå. 15 procent av lärarna inom koncernen har varken svensk eller utländsk lärarutbildning.

Utsatta områden

Rapporten pekar också på att andelen behöriga lärare är lägre på skolor med mindre gynnsam socioekonomisk sammansättning.

På skolor där behöriga lärare behövs som bäst finns de i lägst utsträckning och andelen behöriga lärare skiljer sig med 11 procentenheter beroende på socioekonomisk miljö.

Artikeltaggar

ArbeteEngelska skolanFriskolorIESLärareLönerSkola och utbildningSkolverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.