För många rika storstadsbor tar över landsbygdshusen

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har tankar om den nya gröna vågen...
Foto: Hasse Holmberg / TT
Det går en stark grön våg genom landet. Alla vill kunna ta en instagrambild från sitt lanthus, visa vilken vacker natur de har runt knuten och att de faktiskt äter mat som de odlat själv.

Kunna visa att de renoverat om det där slitna gamla huset till ett fräscht lanthus (precis som i husdrömmar) och köpt samma höns som Hanna Hellqvist.

Det som är bra med det här är att folk kanske blir går ner i stressnivå över sommaren, äter nyttigt och blir lite mer medvetna om den svenska naturen; Att det faktiskt inte finns så mycket riktig skog kvar längre. Och nej, produktionsskog är inte riktig skog, det är planteringar (men detta är en annan diskussion).

Och det kanske ger en insikt i vad människans girighet i att genomföra sina hobbys och intressen samt tillväxt i samhället gör med det ekosystem som faktiskt har lika stor rätt att finnas som människan. Människor kanske blir mer medvetna - bra!

Men...

Samtidigt undrar jag vad som händer med landsbygden när alla rika storstadsmänniskor ska ha sommarställe på landet.

Det fanns redan alldeles för många som har sommarhus i de små kommunerna, där de är 2-3 veckor om året om inte mindre. Stora gårdar som hade kunnat användas till att skapa en hållbar landsbygd.

Det finns så många människor i denna gröna våg som faktiskt vill bo på landsbygden, och kan tänka sig att betala mer skatt till dessa mindre kommuner, satsa på att skapa gemenskap och ett näringsliv i byarna, väcka dom till liv igen. Men banken säger sitt om vad ett hus på landsbygden är värt idag, och du får bara låna upp till 85 procent av marknadsvärdet.

När då storstadsmänniskorna kan ta lån med sin egen bostad som säkerhet (som skenar i värde i en orimlig hastighet) och utöver det har rätt så bra med pengar, så kan inte dessa människor som vill bo året om på bygden köpa husen eller gårdarna.

Man kan tycka att det är väl billigt med en gård i Värmland, men när budgivningen rusar till det dubbla av marknadsvärdet så blir det mycket pengar som måste betalas kontant. Sen finns det ju även en del norrmän, holländare och tyskar som gärna köper sommarhus i Sverige och de har pengar.

Att bygga hus på landsbygden är inte att tala om, samma sak gäller där, du får endast lån upp till 85 procent av marknadsvärdet. Och sen så går man väl minus i förhållande till marknadspriset direkt, ett hus kostar ju lika mycket att bygga oavsett plats, kanske till och med dyrare långt ut på bygden med avstånden som är med tanke på transport och eventuella hantverkare.

Samtidigt pumpar staten ut bidrag för att få bygden att överleva.

Kan staten gå in och stötta upp nybyggnation på landsbygden så löser nog det andra sig sen när de får in barnfamiljer med arbetskraft och en ny generation. Ingen vill väl gå minus på att bygga hus?

Jag vet inte svaret på problematiken men jag tror inte det är bra för de små kommunerna med alla dessa sommarhus.

Och det känns bara så sorgligt när det är många som kan tänka sig att bo på bygden idag men det står massa sommarhus som inte är till salu som används några veckor om året. Är det inte lite ironiskt när vi ska ställa om till en hållbar framtid att sommarhus är den nya trenden?

Levande landsbygd

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.