Hoppa till huvudinnehållet

Efterlyser en mötesplats för alla generationer

Publicerad:
”Vi bor i en kommun där vi har en fantastisk natur, men det kan vara pyssligt att ta sig dit om man bor centralt. Att då ha en grönyta nära kan få människor att må bättre”, säger Anneli Diskerud Morken.
”Vi bor i en kommun där vi har en fantastisk natur, men det kan vara pyssligt att ta sig dit om man bor centralt. Att då ha en grönyta nära kan få människor att må bättre”, säger Anneli Diskerud Morken. Foto: Lars Brander

En mötesplats utomhus i Töcksfors där flera generationer kan mötas.

Det är vad som önskas i ett medborgarförslag som skickats till Årjängs kommun.

Förslaget har ett par år på nacken, men är än mer aktuellt i dag med tanke på pandemin, säger Anneli Diskerud Morken, diakon i Töcksmarks församling.

Hon har tillsammans med fritidsgårdsföreståndaren Anders Nilsson undertecknat medborgarförslaget.

Hur kom det sig att ni två skrev det här förslaget?

– Vi möter människor i alla åldrar och vi ser att det finns ett behov för dem att ha en grön lunga att gå till. Det är många kommuner som satsar på sådana områden i dag, platser där flera generationer kan mötas och känna sig välkomna och inkludera.

– Möten och gemenskap är centralt i den tid vi lever i för att motverka stillasittande, isolering och utanförskap.

I förslaget skriver de båda att i de mötesplatser som finns i dag exponeras personer för konsumtion. Många affärer har också lockvaror med osunda alternativ. ”Vilket i sin tur skapar en osund livsstil med risk för fysisk och psykisk ohälsa som följd”.

Det man tänker sig är en grönyta där personer ska kunna rör sig utan att vara orolig för trafiken. En bra placering av mötesplatsen anser man skulle kunna vara den ”dalgång” i närheten av förskolan Dungen.

Vad vill ni ha i den här mötesplatsen?

– Sånt som inbjuder till rörelse och spontan led. Kanske ett utegym, grillplats, blommor och växter, boulebana, något som tilltalar alla åldrar. Sedan går det att bygga på allt eftersom. Man behöver inte ta i från början, utan man kan ha en långsiktig tanke, säger Anneli Diskerud Morken.

Hon tillägger att om en kommun vill framstå som attraktiv så är det viktigt att satsa på sådan här platser.

– Och skapa ett gott människoklimat, sånt man inte kan räkna i kronor och ören.

Medborgarförslaget togs upp i senaste mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott. Det ska vidare till kommunfullmäktige för beslut om att undersöka det närmare.

Artikeltaggar

Årjängs kommunKsauMedborgarförslagNyheterTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.