FBK:s vd efter grundserien: ”Rannsakar oss själva väldigt mycket”

Publicerad:
Färjestads vd Stefan Larsson är allt annat än nöjd med tabellplaceringen efter att grundserien nu är färdigspelad. I en stor intervju berättar han om ledningens syn på året, om turbulensen kring tränarbytet och ger sin syn på Färjestads chanser i slutspelet, som kommer att spelas inför tomma läktare. Foto: Helena Karlsson

En tabellplacering långt ifrån målsättningen, en turbulent vecka med två tränare som fick lämna sina uppdrag och en säsong där klassiska SHL-lag kämpar för att överleva i landets högsta serie.

Färjestads vd Stefan Larsson berättar i en stor intervju om hur han och ledningen ser på tabelläget efter grundserien – och hur man rannsakar sig själv.

SUPERLIVE: Vi ger dig allt inför SHL-slutspelet

Nu börjar det. Stefan Larsson kallar det ”do or die”. I värsta fall kan säsongen vara över om några dagar, men veckan kan också vara starten på ett långt slutspel.

Ni hamnar utanför topp sex och blir åtta. Är det någonting ni ser som en parentes i jakten på slutspel, eller hur pratar ni om tabelläget?

– Det är en placering som på inget sätt överensstämmer med vår målbild och ambition. Men om man går tillbaka och letar efter en liknande placering får man kanske också leta efter ett pandemiår. Oavsett vilken förklaringsmodell man väljer är det ingenting vi är nöjda med, svarar FBK-vd:n.

Hur mycket rannsakar ni er själva i ledningen och tittar på ert eget arbete?

– Väldigt mycket. Analysen tar sin början i den interna konstruktionen och görandet. Det är väldigt lätt att börja titta på vad som hänt i omvärlden som vi kan – missförstå mig rätt – dra nytta av som förklaringsmodell till våra egna tillkortakommanden. Det vore ju enkelt, men känns inte ansvarsfullt.

Larsson fortsätter:

– Den här säsongen har pandemin drabbat alla, så den håller inte som förklaringsmodell. Det gör den till delar av våra egna brister, kaptensskapet med två långtidsskadade, en tilltufsad ekonomi – vi har kanske inte kunnat ersätta kompetenser så som vi normalt sett skulle ha muskler till att göra, och vi har valt att inte göra så för att vi inte vill äventyra framtiden. Så i den meningen påverkar pandemin, men det vore en för lite enkel förklaringsmodell att stanna där och säga att ”när pandemin är borta drar vi ner hatten och kör som vanligt”.

Säsongen som nu är på väg in i ett slutspel är ett år när giganter faller och stora SHL-namn skakar. Hur mycket har ni tittat på det, du i din roll och ledningen i övrigt?

– Det är en sorteringsfråga. Vilka ska ha fokus på slutspel och vilka ska ägna sig åt andra saker. Det är väldigt lätt att alla tittar framåt på nästa match, det försöker vi låta bli. Det är fullt fokus från den delen av organisationen som ska ha det. Men vi ska lära oss två saker – vad händer hos oss själva och vad är förklaringsmodellen till varför vi är där vi är. Naturligtvis ska vi göra en 360-analys och se vad som hänt i organisationer där man satt sig i en sådan situation, vad är det för händelser och orsaker som gör att man hamnar där man hamnar? Självklart jobbar vi även med vår egen analys. Jag brukar använda en enkel ekvation – resultat kommer av två saker, investering av monetära medel och verkansgraden av vad du får ut av de använda medlen. Man kan konstatera att vi investerat mer än vi fått ut i resultat. Det är den enkla grundanalysen, sen är den svårare när det finns andra faktorer som du normalt inte behöver ta in i en sådan analys.

Larsson menar att pandemin slagit olika hårt mot SHL-klubbarna.

– Den drabbar olika, den kommer i olika faser och får olika konsekvenser men alla drabbas. Vissa får till och med en fördel, lag som kommer med mindre resurser, tunnare historia, mindre vana. De drar nytta av att ett lag som normalt sett har mycket muskler måste flytta sig baklänges från sin ordinarie prestation. Det är klart att konkurrensläget plattas till mot hur det normalt sett skulle vara.

”En injektion”

Under förra veckan fick Peter Popovic och Gereon Dahlgren lämna sina uppdrag som assisterande tränare och Pelle Prestberg och Thomas Rhodin klev in i tränarbåset bredvid head coach Johan Pennerborn.

Färjestad hade precis klivit in i matchspel igen efter ett långt coronauppehåll, och hade tre matcher kvar när nyheten utannonserades.

Varför kom skiftet just då?

– Det är en jädra bra fråga. Det är inte så att vi har gått och varit missnöjda med tränarstaben sedan vi släppte pucken i september. Vi har haft ett ledarskap vi trodde och tror på och det har inte kommit alarmerande signaler. Visst, tabellplaceringen är inte bra, vi har tappade ledningar som med små marginaler kunnat göra att vi varit i topp sex men nu är vi inte det. Vi har inga indikatorer från laget som pekat på att det varit illa ställt i ledarskapet som gjort att vi skulle ha agerat. Vi kliver mot en historiskt dålig tabellplacering och det enda vi är nöjda med är att vi fortfarande har möjligheten att ha en bra hockeyvår i Karlstad. Vi har möjlighet till playin och ett har kompetent hockeylag – varför inte göra det nu och ta en injektion och stoppa in den i systemet inför det vi har framför oss.

Larsson menar att beslutet var tufft, på flera plan.

– Den empatiska sidan av det är att det är två goa, kompetenta killar som får en förändring med buller och bång och det hade man på inget sätt önskat dem. Men i den här branschen är det ett pris som vi i organisationen får betala. I andra arbeten kan man förbereda och prata med sina nära och kära när man blir av med jobbet, men här blir det en stor rubrik i media samma sekund. Ur personhänsyn är det väldigt tufft. Mot det ska du ställa att vi ser en möjlighet med tre matcher till playin där man spelar ”do or die”. Kan vi skjuta in en injektion då, är det vårt ansvar att göra det. Men det är tufft.

Färjestad och underdogs är två ord som normalt sett inte finns i samma mening. Hur ser du på er roll som underdogs i slutspelet, passar den er?

– Det här året gör den nog det. I playin tycker jag inte att vi går in som underdogs. Går vi vidare så är vi underdogs i slutspelet men i playin ser vi inte oss själva som det. Men nej, det är ingen kultur och vana i föreningen och det är inte heller vår ambition. Förberedelsemässigt och genomförandemässigt finns bara ett läge och det är full fart framåt. Underdog eller högt ställda krav är skit samma, vi måste göra jobbet.

Hur ser du på era chanser?

– Läget är gott, vi har jordens mest turbulenta säsong och kommer att se ett slutspel med möjligheter, överraskningar. Det finns inga skäl på detta jordevarv att tro annat än att vi kan utmana alla. Det har vi gjort under säsongen också.

”Tragik för all idrott”

Förra veckan gick SHL ut med att slutspelsmatcher kan komma att avgöras genom walkover om ett lag får ett covidutbrott och inte kan komma till spel. Det innebär att man kan åka ut från slutspelet utan att ha spelat en enda match.

Klubbarna har tillsammans med SHL jobbat tätt i frågan, och nu är förhoppningen att slutspelet ska flyta på utan några nya smittokluster.

– Vi har en sportchef i SHL, Johan Hemlin, som borde få OS-medalj i uthållighet och lösningsorientering. Klubbarna har varit otroligt samarbetsvilliga i alla märkligheter som uppstått. Min och vår förhoppning är att spela ett slutspel där absolut ingenting avgörs med sjukdom och WO. Varje match som skulle avgöras med walkover vore tragiskt. Bästa lag sportsligt ska vinna.

Att gå in i ett slutspel mitt i pandemin och göra det utan utan publik, hur ser du på det?

– Det är svårt att föreställa sig. Den här tiden på året brukar man gå in i vår hemmaarena med ståpäls på hela kroppen, håret på armarna reser sig när man känner trycket. Det är tragik för all idrott, för alla – spelarna på isen, våra fans, partners. Det finns nästan inte ord för det. Men det vi såg när vi gjorde kampanjen att fylla arenan digitalt i sista hemmamatchen är helt otroligt. Vilket engagemang efter ett helt år utan publik. Det gör en varm i ett grönvitt hjärta.

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrIshockeySHLStefan Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare