Hoppa till huvudinnehållet

Smittskyddsläkarens hårda ord: Det här ska du inte göra i påsk

Publicerad:
Biträdande smittskyddsläkaren Anna Skogstam.
Biträdande smittskyddsläkaren Anna Skogstam. Foto: Helena Karlsson

Skippa kalaset med släkt och vänner, gå inte på fester och trängs inte i butiker.

Det är smittskyddsläkaren Anna Skogstams viktigaste uppmaningar inför påsken.

Pandemiutvecklingen i Värmland är minst sagt bekymmersam. Den tredje vågen slår hårt och antalet fall ökar.

Dessutom sprider sig virusmutationer, som tros vara mer smittsamma, i länet. Allt fler yngre patienter läggs in på iva och det är ansträngt i vården.

Att följa de råd och restriktioner som gäller för att undvika en ökad smittspridning under påsken är därför livsviktigt.

Det säger Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam.

– Man ska inte ha påskkalas med släkt och vänner, man ska inte ha fest eller tillställningar. Man ska fira påsk med dem man normalt sett umgås eller bor med, säger hon.

Det finns i dagsläget inga restriktioner i Värmland mot att resa. Men det betyder heller inte att man kan resa hur man vill, betonar smittskyddsläkaren:

– Man ska vara försiktig med att resa och tänka sig för: Är det verkligen helt nödvändigt att vi åker i väg?

Därtill ska man undvika att åka och trängas i butiker. Och måste man ge sig och handla ska man göra det själv – och inte med hela familjen.

– Det är en jätteviktig aspekt, säger Anna Skogstam.

Nya råd

Tidigare i veckan publicerade Smittskydd Värmland liknande råd på sin hemsida för att påvisa allvaret i situationen som länet är i just nu.

Förutom råden inför påsken har smittskyddet rekommenderat alla gymnasieskolor i Värmland att fortsätta med studier delvis på distans.

Även tydligare munskyddsrekommendationer har införts:

”Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö (mindre än 2 meter i 15 minuter eller mer), inte går att undvika”.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer:

Linda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaAvslöjar: Område i Karlstad bland de värst coronadrabbadeFembarnsmamman Elin, 37, fortfarande inte frisk – smittades i aprilVårdanställd jobbade med covid-19 – slipper avskedAnn-Sofi, 49, smittades i mars: "Jag har varit sjuk i åtta månader"Statistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetPåskRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.