Hoppa till huvudinnehållet

Polisen inför raggarkortegen: ”Kommer att prata och vädja”

Publicerad:
Så här såg det ut i centrala Kil 2019. Något liknande är att vänta även i år och polisen kommer att följa kortegen hela vägen till Charlottenberg.
Så här såg det ut i centrala Kil 2019. Något liknande är att vänta även i år och polisen kommer att följa kortegen hela vägen till Charlottenberg. Foto: Peder Kaldal

I dag, lördag, är det dags för den stora kortegen mellan Kil och Charlottenberg.

Polisen kommer att följa den från start.

– Vi kommer att prata med dem och vädja till dem att hålla avstånd, säger insatschefen Carola Olsson.

Den har blivit en tradition, kortegen som startar i Kil på påskaftonens förmiddag. Därefter slingrar den sig, med några stopp på vägen, mot Charlottenberg.

– Vår grundtanke är att vara med från start och sedan följa den så det inte blir några större trafikstörningar längs riksväg 61, säger Carola Olsson som kommer att vara insatschef under lördagen.

– Det är inte alla bilar som är i bästa skicket och vi vill inte att det ska inträffa några olyckor.

Kommunens påskhälsning till ungdomarna: ”Vill ge dem en chans att sköta sig”Polisens stora oro inför raggarkaravanen: ”Folk från andra delar av Sverige”

Hur många bilar och personer som kommer att delta är oklart, men det är långt fler än vad de flesta anser vara okej under en pandemi.

– Men vi önskar och hoppas att de förstår vikten av att inte samlas så många på ett ställe. Vi kommer att prata med dem och vädja till dem att hålla avstånd. Vi har också haft en dialog med föräldrar där vi bett dem prata med sina barn.

Finns det några kritiska platser under vägen?

– Ja, vi har fått information om att det ska vara en minneshögtid längs med vägen. Vi ska ha en dialog med dem tidigt hur vi ska lösa det, för vi vill inte ha ett stopp.

Vännerna hedrade sin omkomne vän under kortegen

Fageråsmacken är ett annat ställe där polisen kommer att kraftsamla. Så även vid McDonalds och Shell i Arvika. Där kommer polisen att möta upp med det mesta av sitt manskap för att förebygga att ordningen följs.

– Sedan åker de flesta till Charlottenberg, men där finns fyra stora parkeringsplatser att stå på.

”Rörlig massa”

Att förhindra att folk samlas på ett ställe och därmed kunna skingra folkmassor är svårt, då det inte är en allmän sammankomst. Carola Olsson förklarar vidare:

– Det finns en paragraf i polislagen som säger att om det uppkommer allvarliga störningar av den allmänna säkerheten så kan vi förbjuda tillträde. Den låter bra att kunna applicera, men det är en rörlig massa som istället åker vidare. Då ger det inte det resultat vi vill uppnå.

Därför kommer polisen att jobba med att upptäcka berusade personer, avlägsna eller omhänderta personer som är stökiga, skriva böter på beteendebrott samt göra flygande besiktningar på bilar.

Goda solchanser

Vädermässigt kommer lördagen att bjuda på uppehållsväder.

– På morgonen och förmiddagen har vi lite moln, men där ligger tyngdpunkten norr om Kil. Och det kan bli mer sol närmare Arvikatrakten, säger Marie Staerk, jourhavande meteorolog på SMHI.

Solchanserna är sedan ”ganska goda” frampå eftermiddagen. Temperaturmässigt kan det bli uppåt tio grader under dagen.

För de i kortegen som håller ut till efter midnatt och tidig söndagsmorgon så bjuds det klart väder.

– Det blir också en kyligare luft där det nattetid kan falla ner mot någon minusgrad, säger Marie Staerk.

NWT liverapporterar på plats från kortegen under påskafton. Följ det hela på nwt.se

Artikeltaggar

Bilburen ungdomBrott & blåljusCharlottenbergKilNyheterPolisenRaggareSMHI

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.