Replik: Miljörörelsens kamp för arbetslöshet

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
De flesta hade jublat över fler jobb och att företag vill satsa trots tuffa tider. Men i jakten på träd att kedja fast sig i har de nu hittat nya väderkvarnar att fäktas mot, skriver Alexander Torin.
Foto: Emma Lindell
Mitt i detta finner miljögrupper det lämpligt att samlas på Stora torget och samla kottar i protest mot nya företagsetableringar och fler jobb i Karlstad, skriver Alexander Torin.

Svar till Ludvig Nahnfeldt med flera (NWT 24/3).

Samtidigt som arbetslösheten är oroväckande hög i Sverige går miljögrupper ut och kampanjar mot nya arbetstillfällen på Månsberget i Karlstad. Det är ingen nyhet att miljörörelsen inte vill att det ska byggas någonstans, men att de vill se färre jobb och därmed minskat välstånd tar förstapriset i tondövhet inför samhällsproblemen.

Pandemin har medfört oerhörda påfrestningar för företagen, något som i sin tur resulterat i uppsägningar och konkurser. De samlade statliga stöden uppgår numera i mångmiljardklassen och samtidigt sätts hoppet till vaccinering av befolkningen för att bryta den negativa spiralen.

Mitt i detta finner miljögrupper det lämpligt att samlas på Stora torget och samla kottar i protest mot nya företagsetableringar och fler jobb i Karlstad. Det hela är minst sagt absurt. De flesta hade jublat över fler jobb och att företag vill satsa trots tuffa tider. Men i jakten på träd att kedja fast sig i har de nu hittat nya väderkvarnar att fäktas mot.

Några av de mest drivande i den lokala miljörörelsen är fältbiologerna som förespråkar ett avskaffande av dagens ekonomiska system, något som deras motsvarigheter i antidemokratiska länder så som forna Sovjet, Nordkorea och Kuba också drivit framgångsrikt till ländernas totala fördärv.

Ett fritt land, med fri företagsamhet, jobb och välstånd är en förutsättning för att hantera klimat- och miljöfrågorna på ett effektivt sätt. Om lösningarna hade varit att gå bakåt i tiden hade miljörörelsens aktivism varit banbrytande, men tyvärr är de bara en blek kopia av alla andra ekokommunister i världen, med samma hat mot utveckling som förenat vänstern i åratal.

Man har till och med helt bortsett ifrån att marken inte är i kommunal ägo. Att man helt och hållet valt att ignorera det faktumet är oroväckande, men också talande. Man tror inte privata företag och markägare är lösningen på klimatutmaningen, de är problemet. Men historien visar motsatsen. Socialistiska länder har dränerat vår planet på både ekologi, fred och frihet.

Värmland och Karlstad måste stå upp mot de som medvetet vill försämra våra livsvillkor om vi fortsatt vill ha ett levande län i framtiden. Klimatfrågorna förtjänar bättre än att reduceras till ett slagträ för kommunisternas förtrupper.

Alexander Torin (M)

Kommunalråd i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.