Hoppa till huvudinnehållet

Nya Elverumsbrons överdel rivs efter konstruktionsmiss

Publicerad:
Överdelen av Nya Elverumsbron ska rivas eftersom den inte innehåller tillräckligt mycket armeringsjärn. Bron öppnar troligen inte för trafik förrän i maj-juni 2022. Foto: Lisa Olaison

Nu är det klart att överdelen av den byggstoppade Nya Elverumsbron ska rivas.

– Ja, betongplattan kommer att tas bort eftersom den inte har byggts med tillräckligt mycket armering för att klara av trafiken, säger Stefan Prochazka.

Han är projektledare på Karlstads kommun.

Det var i höstas som byggandet av den nya bron över Örsholmsälven mellan Örsholmen och Lamberget i Karlstad stoppades efter att en spricka hade hittats i brokonstruktionen.

Upptäckten gjordes i oktober när tätskiktet skulle läggas bara en månad innan den 114 meter långa bron skulle öppnas för trafik. Därefter inledde konsultbolaget WSP som hade ritat bron en utredning av konstruktionen.

– Den visade att bron inte hade byggts med tillräckligt mycket armering för att klara av trafiken, säger Stefan Prochazka.

Sedan dess har WSP och kommunen diskuterat hur man ska gå vidare.

– Nu har vi bestämt att betongplattan för vägdelen kommer att rivas och ersätta den med en platta som innehåller rätt mängd armeringsjärn, fortsätter han.

Tufft jobb väntar

Men det är ingen enkelt arbete som väntar.

– Nej, det är inte bara att riva utan det måste ske på ett sådant sätt att inte den övriga konstruktionen skadas.

– Vi har kontakt med olika entreprenörer som har olika metoder och tidsspann i sina arbeten för att lösa det här, men har ännu inte valt vem som får arbetet. Det handlar om att väga det som är mest ekonomiskt och hur lång tid alternativen tar.

– Vi hoppas kunna ta ett beslut om det under nästa vecka, säger Stefan Prochazka.

Tänker inte betala

Någon kostnad för arbetet är därför ännu inte klar. Men kommunen anser sig inte skyldig att stå för de utökade utgifterna för att färdigställa bron.

– Det är ju inte vi som har orsakat detta. Det har vi tydligt talat om för WSP. Men att kräva dem på ersättning för att projektet fördröjs så mycket blir svårt eftersom det inte fanns en bro här innan.

Det är inte heller klart när Nya Elverumsbron kan stå klar.

– Min första förhoppning var att det skulle kunna ske i höst, men det kan bli väldigt tufft eftersom det inte får vara för kallt när tätskiktet läggs. Så det lutar mer åt att bron kan öppnas först i maj-juni 2022, säger Stefan Prochazka.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunLambergetÖrsholmenStefan ProchazkaWSP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.