Hoppa till huvudinnehållet

Kartläggning: Så många misstänkta biverkningar har rapporterats i Värmland

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
26 rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar har inkommit till Läkemedelsverket från hälso- och sjukvården i Värmland.
26 rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar har inkommit till Läkemedelsverket från hälso- och sjukvården i Värmland. Foto: Johan Nilsson/TT

Över 35 000 värmlänningar har vaccinerats.

Rapporter om 26 misstänkta allvarliga biverkningar har inkommit till Läkemedelsverket. Bland dem sex dödsfall.

– Vi har i nuläget inga signaler på att dessa dödsfall skulle vara kopplade till vaccinationen, säger Karin Vengemyr, chef för biverkningsgruppen.

Sedan vaccinationen av covid-19 inleddes bevakas vaccinets effekter hela tiden.

Misstänkta biverkningar rapporteras in löpande till Läkemedelsverket för att myndigheten ska kunna kartlägga om det finns några kopplingar mellan en biverkning och vaccination.

En sådan koppling har gjorts i närtid. Då handlar det om vaccinet från Astra Zeneca – nu omdöpt till Vaxzevria.

Det vaccinet stoppades i Sverige under en kort period efter att det larmats om en viss typ av allvarlig biverkning, blodproppar i kombination med ett lågt antal blodplättar.

Margareta, 58, fick blodproppar efter att ha tagit stoppade vaccinet

Efter nya säkerhetsbedömningar släpptes vaccinet på igen, men bara för dem som är äldre än 65 år. Med anledningen av att de misstänkta biverkningarna inte har uppstått hos den äldre befolkningen.

I Sverige har hittills två fall av detta hittats. Men ingen hemmahörande i Värmland, enligt Karin Vengemyr, chef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket.

– Här pågår utredningen fortfarande med EMA (den europeiska läkemedelsmyndigheten, reds. anm). Det som ingår i utredningen är att se om det dels finns ett samband, dels om det finns riskgrupper, säger hon.

Karin Vengemyr, chef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket.
Karin Vengemyr, chef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket. Foto: Läkemedelsverket

Vet du när Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket kan komma med nya besked om vaccinet? Flera tusentals värmlänningar har redan tagit den första dosen.

– Nytt utlåtande från EMA beräknas om en till två veckor.

Dock har 26 andra misstänkta allvarliga biverkningar rapporterats från Värmland hittills under pandemin, visar handlingar som NWT begärt ut från myndigheten. Detta efter att över 35 000 värmlänningar har vaccinerats.

Biverkningar har rapporterats från hälso- och sjukvården. Konsumenters egna rapporter delas inte upp per region.

Akutsköterskan Björn en av tusentals värmlänningar som är fast i vaccinlimbot

Flest av dem är kopplade till Pfizer-Biontechs vaccin. Det är också det vaccin som har använts mest i Värmland, vilket i sig kan förklara siffrorna.

Det handlar om 15 fall, där vissa är mer kända misstänkta biverkningar som kräkningar eller svårigheter att svälja, eller okända som ett fall av blodpropp i lungorna eller ett fall av andnöd.

Alla rapporter sparar Läkemedelsverket och delar med sig av till EU. Upptäcks signaler om misstänkta okända biverkningar görs en fördjupad utredning för att se om det finns ett samband. Som det skedde i fallet med Astra Zeneca.

Dödsfall

Även sex dödsfall har registrerats i samband med vaccinering med Pfizer-Biontechs vaccin i Värmland. En person i 40–49-årsåldern, två i 70–79, två i 80–89 och en i 90-plus.

– Vi har i nuläget inga signaler på att dessa dödsfall skulle vara kopplade till vaccinationen, säger Karin Vengemyr.

Sju misstänkta allvarliga biverkningar har också rapporterats efter Astra Zenecas vaccin och två från Modernas i Värmland. Samt ytterligare två fall där vilket bolag vaccinet är ifrån inte är specificerat.

Utöver de misstänkta allvarliga biverkningarna finns det också ett flertal fall av mildare biverkningar.

På grund av ett stort inflöde av rapporter till Läkemedelsverket prioriteras de allvarliga okända att utredas först och skickas vidare till den europeiska databasen.

Vanligare biverkningar

På sin hemsida presenterar också Läkemedelsverket de mest misstänkta rapporterade biverkningarna.

I totalt 9 556 fall i Sverige har man fått feber efter vaccinering av Astra Zenecas vaccin, 102 fall av illamående efter Modernas och 828 fall av frossa efter Pfizer Biontechs, för att nämna några exempel.

Vaccinsamordnaren: Då kan personalvaccineringen upptas

Detta efter att 1 438 715 vaccinationer har genomförts i Sverige.

Att mildare sjukdom kan uppstå efter vaccineringen är också sedan tidigare känt.

Med anledning av detta har till exempel Region Värmland rekommenderat att inte alla på en arbetsplats får vaccineras samtidigt med risk för hög sjukfrånvaro.

Något som ambulanssjukvården i Karlstad tyvärr drabbades av, som NWT berättat. Där nio personer fick sjukskrivas samtidigt efter dos 1.

”Tar det på allvar”

Men trots biverkningar bör det i dagsläget inte hindra någon att vaccinera sig mot covid-19.

Det säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland.

– Jag tycker att man ska se mycket positivt på vaccinet, att få covid-19 är värre. Alla vacciner har vissa biverkningar, men man ska komma ihåg att vaccinerna har givits till miljoner människor hittills.

Biträdande smittskyddsläkaren Anna Skogstam.
Biträdande smittskyddsläkaren Anna Skogstam. Foto: Helena Karlsson

Men samtidigt är det av stor vikt att ha de mer okända misstänka allvarliga biverkningarna under uppsikt.

– Vi vill inte skada människor med vaccinet. Det är ovanligt med allvarliga biverkningar, men det är förstås viktigt att man följer upp och fortsatt har kontroll på detta.

Läs mer om vaccineringen mot covid-19 i Värmland:

Läs också

Artikeltaggar

Astra ZenecaCoronavirusetEUFolkhälsomyndighetenLäkemedelsverketModernaRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.