Incir: Äntligen en vän på andra sidan Atlanten

Signerat
PUBLICERAD:
Äntligen har vi åter en vän på andra sidan Atlanten som förstår vikten av att ta kampen för våra grundläggande värden och som respekterar våra multilaterala system, skriver Evin Incir.
Foto: Evan Vucci/AP

Direkt från Europaparlamentet

I Sverige och EU finns de som fortfarande glorifierar Trumps politik när det enda han gjorde vara att polarisera och bidra till den negativa utvecklingen som vi nu måste stoppa, skriver Evin Incir.

November 2020, när demokraten Joe Biden vann presidentvalet i USA, blev en förhoppningens månad. Globala problem så som den demokratiska tillbakagången, de växande ojämlikheterna, ojämställdheten och klimatförändringarna kräver global respons. Det är mot denna bakgrund som jag kände att jag kunde andas ut efter det senaste presidentvalet i USA.

Äntligen har vi åter en vän på andra sidan Atlanten som förstår vikten av att ta kampen för våra grundläggande värden och som respekterar våra multilaterala system. Visst kan vi många gånger skilja oss åt i ”hur” vi ska uppnå våra mål men att överhuvudtaget vilja uppnå dessa och förståelsen för att världen inte består av 193 isolerade öar är helt avgörande för en bättre värld.

För mig som socialdemokrat är det således solklart – vilka samarbetspartner vi har är en indikation på vilka värden vi är beredda att kompromissa om och vilka möjligheter vi har att driva igenom vår politik. På EU, nationell, regional och lokal nivå har vi i de olika partierna möjlighet att forma dessa samarbeten och majoriteten efter vår vilja, men på ett globalt plan är möjligheterna mindre då vi är beroende av att alla länder drar sitt strå till stacken.

Än viktigare är det dessutom när det handlar om större länder med större ekonomier som USA som under Trumperan i fyra års tid har bidragit mer till problemen än till lösningarna. Demokraten Joe Bidens vinst blev därför snabbt vår vinst.

Allt hänger ihop. Respekten för våra globala samarbeten, försvaret av demokratin, för jämlikheten, jämställdheten och kampen mot klimatförändringarna fungerar alla som dominobrickor. Faller den ena så faller oftast de andra.

Ett viktigt exempel är att över en miljard människor riskerar att försättas på flykt 2050, som en konsekvens av klimatförändringar, om inget görs i dag. Parallellt hotar klimatförändringarna mänskliga rättigheter och sätter demokratin på prov. Den enkla ekvationen leder de allra flesta av oss till att förstå att högernationalismen därför inte har en plats i en värld där våra liv är beroende av utvecklingen i andra delar av världen.

Att varje dag ta kampen för det svenska folkets intressen står i centrum för mitt uppdrag som socialdemokratisk Europaparlamentariker. När Sveriges välfärd kräver en positiv utveckling globalt i en tid av stora globala utmaningar vore det därför ansvarslös att blicka inåt när svaren ligger i att blicka utåt. Men så enkelt är det inte för alla partier, varken i Sverige, EU eller globalt.

I Sverige och EU finns de som fortfarande glorifierar Trumps politik när det enda han gjorde vara att polarisera och bidra till den negativa utvecklingen som vi nu måste stoppa. Som socialdemokrat är jag glad över att återigen ha en vän tvärs över Atlanten, samtidigt som jag kommer göra mitt att Trumpvurmare och högernationalister inte normaliseras i vårt Sverige.

Evin Incir

Europaparlamentariker (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.