Vägen till Elitloppet börjar på Färjestad

Publicerad:
Foto: Marcus Bryngelsson

På fredag är det dags för det traditionsenliga långfredagstravet på Färjestad.

Som vanligt är det hög klass på loppen men tyvärr blir det utan publik för andra året i rad.

Huvudloppet är Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal och här gör Don Fanucci Zet årsdebut. Det är många femåringar som har tagit vägen via det här loppet till Elitloppet och det kan absolut även fjolårets Sprintermästare Don Fanucci Zet göra.

Tränaren Daniel Redén har vunnit de två senaste upplagorna av loppet med Perfect Spirit och Missle Hill och vi tror att det blir den tredje raka segern.

De femåriga stona möts i Folke Hjalmarssons Minneslopp. Trots att bara sju hästar kommer till start är det hög klass och vi tippar Milady Grace, som tränas av just Daniel Redén.

Nytt för i år den här dagen är Amatörernas Påskpris. Precis som namnet antyder är det enbart för amatörtränade hästar och det körs som V75-2.

Rubrikhästar

V75-spiken

Don Fanucci Zet (avd 7)

En av landets mest intressanta hästar i årsdebut.

V75-fidusen

Kondor Dream (V75-2)

Insatsen som trea senast var väldigt bra.

V75-1

4 Milady Grace

2 Queen of Trixs

3 Grande Diva Sisu

1 Sashay My Way

5 Mellby Harissa

-------------------------------------

8 Gina Mearas

6 Mahma Lane

V75-omgången på Färjestad inleds med Folke Hjalmarssons Minneslopp med 150 000 kronor till vinnaren. Efter strykningen på Tonique är det endast sju hästar till start men trots det håller loppet hög klass.

4 Milady Grace betäcktes under fjolåret men hon blev inte dräktig och fick därför starta på i sin nya regi Daniel Redén och tur var väl det då hon hade en lysande säsong. Milady Grace slutade tvåa i Derbystoet och vann Breeders´ Crown och sammanlagt tjänade hon 2,8 miljoner kronor under 2020. Nu är det dags för årsdebut och då vi har sett många hästar från stallet prestera bra direkt tippar vi Milady Grace.

2 Queen of Trixs har till skillnad mot fem av konkurrenterna i loppet full tävlingsform för dagen. Senast tävlade hon barfota och försvann till en lätt seger efter att ledande Karat Band galopperat i den sista kurvan. Hon är startsnabb och bör få ett fint lopp.

3 Grande Diva Sisu vann Stosprintern och slutade fyra i Derbystoet under fjolåret. Grande Diva Sisu är mycket snabb den första biten och kan ta sig förbi Queen of Trix i spetskampen. I våra ögon är hon vassast när hon får gå på speed och med rätt lopp segerstrider hon.

1 Sashay My Way är en rejäl häst som inte var långt efter kulltopparna under fjolåret. Vi tror att det blir svårt för henne att försvara ledningen från innerspåret.

V75-2

6 Zagor Roc

10 Worrywart

2 Kondor Dream

13 Bara du Chene

8 Gateruds Kashmir

3 Listas Psycho

15 Monark Amok

5 B.G.Arne

7 Spartan Cougar

-------------------------------------

14 Quite a Charm

9 Commander Victory

12 Pomeroll Am

1 Tothemoonandback

4 Cody D.K.

11 Ranch Pronto

Nyinstiftade Amatörernas Påskpris med 100 000 kronor till vinnaren är öppet på förhand eller är David Perssons nyförvärv bara bäst?

6 Zagor Roc gör debut för den framgångsrike Axevallatränaren David Persson. Zagor Roc har tränat 16,5 som snabbast inför det här loppet och han har ett bra rykte. Han har galopperat en del i karriären men i ett felfritt lopp ska han ha bra chans.

10 Worrywart har stått på tur för en seger länge nu. Senast såg det lovande ut när han kom till ledningen men han blev lite för het i den positionen och slutade tvåa bakom Monark Amok.

2 Kondor Dream varnar vi för då han var tapper som trea senast.

V75-3

7 Bandido Gar

2 Launch'em

6 Maestro Zon

-------------------------------------

5 Hindenburg Am

4 Paramount Tile

3 Like a Monster

1 Cracker Jack

Trots att det är 100 000 kronor som väntar på vinnaren i Copiad Silverpokal för fyraåriga hästar är det endast sju som kommer till start. Märkligt kan tyckas och att det är så få hästar med i loppet gynnar de från tillägg då de inte kommer att ha långt fram till täten när fältet formerar sig.

7 Bandido Gar är inte perfekt i travet men har en ruskig kapacitet vilket han visade flera gånger som treåring. Till exempel vann han ett försök till Breeders' Crown-finalen i oktober och spurtade då ner Manny Muscle, som vann på V75 i lördags, och i det slagna fältet fanns även Kriterievinnaren Brambling. Bandido Gar är både stark och snabb så Jorma Kontio kan antingen attackera tidigt i loppet eller försöka avgöra på speed.

2 Launch'em fick trava utvändigt om ledande Mas Credit senast och avgjorde på ett rejält sätt den sista biten. Det var hans andra lopp för året och formen bör vara ytterligare lite framflyttad. Kommer han till ledningen och Örjan Kihlström får dämpa tempot, inte ovanligt i lopp med få deltagare, kan det hålla hela vägen.

6 Maestro Zon gör en intressant årsdebut. Michael Larsson-tränade Maestro Zon blev en snackhäst förra året när han kvalade på 16,4 i mars och han inledde med tre raka vinster. Han kvalade även in till den långa E3-finalen där han slutade fyra.

5 Hindenburg Am avslutade vasst, 10,2/400 meter, till seger senast efter ett smyglopp som trea på innerspår.

V75-4

5 Dämro Kjempen

14 Jokke Ålj

8 Mjölner Loke

6 Björn Bork

13 Nygårds Hillevi

15 Månremus

-------------------------------------

7 Harald

3 Justus N.A.

11 Hönn Blesa

1 Trö Flax

4 Nelson

10 Lysjö Mocca

12 Klocksve Sprinten

2 Guli Tiger

9 Thess Prinsen

Anrika Th Egnells memorial för kallblod körs över kort distans. Värt att notera är att de två sista åren har vinnaren startat från ett tillägg och propositionen har varit identisk.

5 Dämro Kjempen är inte helt att lita på. Näst senast galopperade han i den sista kurvan och annars hade han sämst varit tvåa. I den senaste starten tog han revansch genom att ta en lätt seger efter att han övertagit ledningen i den näst sista kurvan.

14 Jokke Ålj står lite hårt inne i loppet men är ändå den av tilläggshästarna som vi tror mest på. Jokke Ålj har visat hur bra han är vid upprepade tillfällen och från ett springspår med Björn Goop tror vi på en snabbstart.

8 Mjölner Loke vann från spets senast och är ett givet segerbud trots ett stängt spår på den första volten.

V75-5

5 Gerben

4 Chang

10 Perfect Illusion

-------------------------------------

2 Ready Häggenäs

9 Olympic Tile

8 Jan Alki

3 Woudstra

11 Jimmy Arthur

1 Imani

7 Thanator

12 Billy Muscles

Lars "Tvåan" Nilssons Minneslopp som det anmäldes 31 hästar till och det krävdes över 1 000 startpoäng för att komma med. Bra klass på loppet med andra ord men tyvärr har det blivit två strykningar.

5 Gerben gjorde ett fint intryck i debuten för Hans Crebas i den senaste starten. Från kön avslutade Gerben med 11,5/700 meter som först i tredjespår och vann med säker marginal. Han får vår tipsetta efter att den norske gästen Kräsj blivit struken.

4 Chang tog ledningen senast och tog en komfortabel seger. Från ett fint läge med en bra kusk i Andreas Lövdal ska Chang ses med segerchans på nytt.

10 Perfect Illusion hade långt fram till täten senast och avslutade fint som trea. Magnus A Djuse är en maktfaktor i lärlingslopp och Perfect Illusion ska ses med chans att vinna loppet.

V75-6

10 Alhambra Mail

-------------------------------------

11 Karamel Hill

8 Doyouknow

9 Anna Mauds Lassie

13 Royal Baby

2 Billie Holiday

12 Argbiggan

4 Quickly S.W.

14 Valkyria K.

6 Arc en Ciel

5 Witty

7 Kajsa T.J.

1 Pretty Primadonna

3 Enjoy's Elegans

Ett försök till Stoeliten med final under Elitloppshelgen. Här hittar vi det första av våra två singelstreck i omgången.

10 Alhambra Mail har visat kanonform under en längre tid. Efter två övertygande vinster på V75 var hon klar favorit när V75 kördes på Axevalla den 13 mars. Carl Johan Jepson körde då till ledningen efter ett drygt halvvarv men till slut fick Alhambra Mail ge sig mot Teton Sweet Lindy (som vann finalen i lördags) och Lyx Håleryd. Alhambra Mail har ett lite knepigt utgångsläge med ett innerspår på dubbla tillägg, men kommer hon bara ut i tid tror vi att hon avgör det här loppet med sin styrka. Hon är dessutom anmäld att tävla barfota runt den här gången.

11 Karamel Hill hade ett fint fjolår när hon vann fyra av nio starter och tjänade 781 700 kronor. Karamel Hill visade vid ett flertal tillfällen härliga fartresurser och det ska bli intressant att se henne göra årsdebut, men vi är inne på att det kan bli tufft att rå på Alhambra Mail direkt utan lopp i kroppen.

8 Doyouknow hamnade utvändigt om spetsvinnande Georgia Am senast och höll bra som femma.

V75-7

3 Don Fanucci Zet

-------------------------------------

6 Click Bait

4 Union Forces

5 Marvellous Tooma

2 Karat Band

8 Alpha Scarlet R.R.

7 Sahara Peyote

1 Jareth Boko

9 Forecast

Dagens huvudnummer Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal med 250 000 kronor till vinnaren avslutar V75-omgången. Här gör en av landets intressantaste hästar årsdebut och vi spikar.

3 Don Fanucci Zet har passgångarstam i sig men det har slagit väldigt väl ut i travloppen. Under fjolåret vann han Sprintermästaren och han avslutade sedan säsongen med att bli tvåa bakom Hail Mary i Svenskt Travderby. Don Fanucci Zet är en trolig deltagare i Elitloppet och på ATG:s förhandsodds är han andrahandsfavorit bakom Ecurie D. där. Vi har inte lyckats få kontakt med tränaren Daniel Redén, men till Travronden säger han att han tror att hästen kommer göra ett bra lopp direkt även om han är inte är på topp. Don Fanucci Zet kommer att bli klar favorit här och vi tror också att han vinner.

6 Click Bait fick en perfekt årsdebut när han kördes till ledningen efter ett halvvarv och sedan vann enkelt i en snabb avslutning. Click Bait var en av de bättre fyraåringarna förra året, han var till exempel trea i Sprintermästaren, men han var en bit efter Don Fanucci Zet.

4 Union Forces har gjort två lopp i år och senast var han ute i det taktikloppet på Mantorp som Heavy Sound vann från spets. Union Forces gjorde ett fullgott lopp när han på innerspår avslutade med 10,5/400 meter till femteplatsen. Till den här starten är han anmäld med jänkarvagn. Det blir för första gången i år om inte Stefan Melander ändrar sig.

5 Marvellous Tooma brukar alltid ha en bra avslutning att komma med.

2 Karat Band är snabb ut, spetsar och släpper?

Stora systemet (ovan strecket): 5x9x3x6x3x1x1 = 2 430 rader.

Lilla systemet (halvfet stil): 3x3x3x4x2x1x1 = 216 rader.

Tips övriga lopp

Lopp 1: 8 Troll Svenn, 9 B.W.Sture, 5 Björlifanner Outs: 7 Kaksen.

Lopp 2: 7 Ivory di Quattro, 6 Vincent As, 5 Gogo Hall Outs: 2 Ferrell.

Lopp 3: 6 Beethoven, 9 Frodo S., 1 Eraja Jaam Outs: 2 Iglesias Boshoeve.

Lopp 4: 8 I.D.Dig Deeper, 9 Pewdiepie, 4 Redfield Outs: 7 Brad Canyon.

Lopp 12: 8 Prosperus S., 3 Viento, 5 Watford Broline Outs: 4 Imperator Boko.

Artikeltaggar

Björn GoopCarl Johan JepsonDaniel RedénFärjestadstravetJorma KontioÖrjan KihlströmPrins Carl Philips JubileumspokalTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare