Så ser prognosen ut för årets vårflod i Värmland

Publicerad:
Mycket vatten i Klarälven som här vid Deje. Arkivbild. Foto: Anders Hanson

Utan nederbörd kommer årets vårflod troligen att gå obemärkt förbi.

– Man får ändå räkna med att floden stiger och ta hänsyn till det, säger Claes Kjörk, ansvarig för samordning av vattenreglering på Fortum.

Det blir en typisk ”Häggfloa” i Klarävlen i år. Vårfloden väntas komma ungefär samtidigt som Häggen blommar, alltså runt maj.

Vårfloden spås att bli mindre än normalt, men enligt Claes Kjörk, ansvarig för samordning av vattenreglering på Fortum, så kan det snabbt ändras.

– Det är mindre snö än normalt så tittar vi bara på snön så blir det en mindre vårflod, men sen vet vi inte riktigt hur vädret blir. Kommer det mycket nederbörd så kan det förändra läget.

Det är först efter påsk som Fortum har mer koll på hur vårfloden i Klarälven blir, men redan nu har nivån i Höljesmagasinet sänkts av och är nästan tom i väntan på vårfloden från Trysilälven.

Van vid vårflod

Störst sannolikhet är det att det blir en mindre vårflod än normalt som troligen kommer att gå ganska obemärkt förbi.

– Man är van vid vårflod i Värmland och när den blir mindre än normalt så är det nog inte problem. Sen kan jag såklart inte garantera för varje människa, man får ändå räkna med att floden stiger och ta hänsyn till det. Det kommer bli mycket mer vatten än vad det är nu, för nu är det väldigt lite vatten, säger Claes Kjörk.

I de mindre älvarna Byälven, Norsälven och Gullspångsälven har stora delar av snön redan smält bort.

– Där är jag säker på att det blir betydligt mindre än normalt. Framför allt Byälven, där är det väldigt lite snö. Norsälven är väldigt olika beroende på var man är men längre ner blir det inte så mycket vårflod av snösmältning.

Artikeltaggar

Claes KjörkFortumMiljöVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare