Justerade om protokoll – nu backar Torsby kommun

Publicerad:
Torsby kommun backar efter att Bengt Berg (V), och två andra politiker överklagat. Foto: Morgan Bäckvall

Får man justera om ett kommunfullmäktigeprotokoll i efterhand?

Nej, säger tre Torsbypolitiker.

De överklagade till Förvaltningsrätten som begärt in yttrande från Torsby kommun. Som nu backar och skickar ärendet tillbaka till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Den 14 december sammanträdde kommunfullmäktige i Torsby. Där behandlades frågan om införande av andre vice ordförande i nämnderna i Torsby kommun.

Ett fullmäktigeprotokoll justerades om i efterhand, dessutom utan att datum ändrades.

Som NWT tidigare berättat och som då bekräftades av kommunfullmäktiges ordförande Zenita Bäck (S).

– I underlaget som kom från kommunstyrelsen, där blev det ett skrivfel. Därför gjorde vi en omjustering. Där hänvisar jag till förvaltningslagen paragraf 36, ”Rättelse av skrivfel och liknande”, sade Zenita Bäck till NWT då.

Bengt Berg (V): ”Justerat KF-protokoll har ändrats i efterhand”

Det fick Bengt Berg (V), Roger Larsson (KD) och Lillemor Wass-Ronge (M) att reagera och överklagade till Förvaltningsrätten i Karlstad.

”(...)menar att ”skrivfel och liknande” kan rättas i efterhand, men detta gäller för nämnderna och deras förvaltningar, men inte för kommunfullmäktige/regionfullmäktige, eftersom fullmäktige inte är en myndighet”, skriver de tre politikerna.

Torsby kommun backar

Nu backar Torsby kommun och skickar tillbaka ärendet till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

”Då det kan råda en viss grad av tvetydighet avseende beslutet i den överklagande delen av paragrafen avser Torsby kommun att ånyo bereda ärendet i kommunstyrelsen samt därefter fatta beslut i kommunfullmäktige. Ärendet tas ånyo upp i kommunstyrelen 6 april”, skriver Torsby kommun i sitt yttrande till Förvaltningsrätten.

Till NWT säger Bengt Berg:

– Vi är tillbaka på ruta ett. Min kommentar är att de har skött det hela amatörmässigt. Men i princip: det är allvarligt när man ändrar i ett protokoll. När de nu backar så måste man ju tolka det som att de erkänner att de gjort fel, säger Bengt Berg.

– Det är genom paragrafen hon legitimerar ändringen, det är ju det som är helt fel. Fullmäktige är ingen myndighet. Det är pinsamt att man agerar på det sätt man gör, tillägger Bengt Berg.

Zenita Bäck hänvisar till yttrandet till Förvaltningsrätten. Men kommenterar:

– Det är beklagligt att det blev ett skrivfel. Jag kan inte säga annat än att vi gör om det, så att det inte kan misstolkas. Samtidigt så vill jag poängtera att även moderaten Tommy Persson var med och justerade protokollet och det är ju oppositionen, säger Zenita Bäck.

Texten är uppdaterad

Artikeltaggar

Bengt BergLillemor Wass-RongePolitikRoger LarssonTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare