Rackstadmuseet öppnar igen på skärtorsdagen

Publicerad:
På skärtorsdagen, den 1 april, öppnar Rackstadmuseet igen efter att ha hållit stängt en längre tid. Museichefen Anneli Strömberg ser fram emot att kunna ta emot besökare igen, i lagom takt. Foto: Kerstin Herö

På skärtorsdagen öppnar Rackstadmuseet i Arvika igen efter att ha haft stängt sedan i mitten av november. En förväntansfull museichef hoppas att besökare ska strömma till i lagom takt.

– Spännande, säger Anneli Strömberg, om att få öppna igen. Men lite läskigt samtidigt med tanke på restriktionerna. Vi vill ju att folk ska komma, men i en lagom ström. Jag hoppas att vi tillsammans kan hjälpas åt att skydda, både sig själv och andra.

Samtidigt menar hon att museet har goda förutsättningar att ta emot besökare även under rådande omständigheter.

– Vi har stora utrymmen. Vi kan ta in över hundra enligt restriktionerna. Men vi väljer att ta in 50 i taget. Vi har också fördelen att vi har flera in- och utgångar så vi kan få ett bra flöde. Och det är vår ute och vi kan be folk vänta några minuter, om det skulle vara så. Vi har också en fin trädgård som man kan se sig om i.

Museet kommer även att försöka ordna guidningar, men då med högst åtta personer åt gången.

Den första utställningen som äger rum efter nyöppnandet, Leif Engströms, ”Brus som av vågor”, skulle egentligen ha visats redan i mitten av december, men fick flyttas fram på grund av pandemin. Nu visas den mellan 1 april och 23 maj.

Även årets sommarutställning med Sunna Hansdottir skulle öppnat i fjol, men blev framflyttad ett år.

– Vi har tur, att vi har så flexibla utställare, säger Anneli Strömberg.

Det blir ingen traditionell invigning på skärtorsdagen av samma anledning, corona. Men museet håller öppet hela påskhelgen.

Efter det kommer man att ha öppet torsdag till söndag.

Hur länge fortsätter ni så?

– Tillsvidare, tills vi ser hur det landar.

Rackstadmuseet har en stor andel frivilliga som hjälper till. Många av dem är äldre och har därför inte kunnat fortsätta som vanligt under corona.

– Men nu har vi ideella som fått andra sprutan, säger Anneli Strömberg.

Vad önskar du dig inför återöppnandet i påsk, utöver att folk strömmar till i lagom takt?

– Fint väder, så man kan sitta ute och dricka kaffe.

Artikeltaggar

Anneli StrömbergNöje/KulturRackstadsmuseet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare