Hoppa till huvudinnehållet

Finnskogens kulturarv basen i satsning på besöksnäringen

Publicerad:
Finnskogen är alltid nära i Lekvattnet och kulturarvet ger upphov till besöksnäring. Bilden är från den fasta utställningen på Torsby finnkulturcentrum i Lekvattnet.
Finnskogen är alltid nära i Lekvattnet och kulturarvet ger upphov till besöksnäring. Bilden är från den fasta utställningen på Torsby finnkulturcentrum i Lekvattnet. Foto: Lena Richardson

Finnskogen är fylld av kultur och historia. Ska den också kunna stärka det värmländska näringslivet, genom utveckling inom besöksnäringen?

Tillväxtverket har sagt ja till ett projekt i Visit Värmlands regi, som siktar på det.

Stärkt affärsutveckling i Finnskogen siktar in sig på små och medelstora företag, finngårdar och hembygdsföreningar som verkar på Finnskogen. Tanken är att de med affärs- och produktutveckling ska kunna matcha besöksnäringens utveckling.

Turismen är viktig i glesbygdsområdet med den starka kulturhistorien, men Visit Värmland konstaterar i ett pressmeddelande att aktörerna i Finnskogen bygger mycket på småskalighet och ofta ideella krafter i den äldre generationen.

Ökad samverkan behövs

– Det har gjorts en inventering som visar att det behövs en ökad samverkan mellan aktörer och förädling av produkter för att möta upp efterfrågan och nya målgrupper. – Det ska skapas ett gynnsamt underlag för entreprenörskap, nyrekrytering av medlemmar och stärkta möjligheter att föra kulturarvet vidare. Det handlar om att ställa om mot en ny marknad genom att förädla befintliga produkter eller skapa nya, säger Mia Landin, vd för Visit Värmland.

Hon vill se samverkan inom näringen, men också mellan kommunerna Torsby, Sunne, Arvika, Eda och Årjäng.

– Resultatet i projektet kommer på sikt hela Värmland till godo, säger Mia Landin.

Projektet pågår till sista april nästa år.

Artikeltaggar

ÅrjängArvikaEda kommunEkonomiFinnkulturLekvattnetMia LandinNäringslivNöje/KulturSunneTillväxtverketTorsbyTurismVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.