Hoppa till huvudinnehållet

Skolläget i Karlstad: Nya beslut dagligen – detta gäller nu

Publicerad:
Sju grundskolor i Karlstads kommun berörs av distansundervisning i dagsläget. Här elever på Ilandaskolan som packat med skolböcker hem. Foto: Lisa Olaison

Beslut gällande Karlstads skolor fattas nästan dagligen i nuläget. Just nu berörs sju grundskolor av distansstudier.

Gällande gymnasieskolorna blir det ingen återgång direkt efter påsklovet.

Hela den här veckan är fyra skolor i Karlstads kommun helt stängda för undervisning, som istället bedrivs på distans. Det är Norrstrandsskolans och Rudsskolans högstadier och mellanstadiet på Skattkärrsskolan och Västerstrandsskolan.

Därmed är också skolskjutsarna från Skattkärr till Norrstrandsskolan inställda samma period.

Efter påsklovet kommer i dagsläget Norrstrandsskolans och Rudsskolans högstadier gå över till växelvis studier i skolan och på distans till och med 14 april.

Ilandaskolan, Mariebergsskolan och Hultsbergsskolan har redan växelvis studier i skolan och på distans till och med 14 april.

– Vi fattar beslut nästan dagligen nu. Föräldrar hittar uppdaterad information på karlstad.se och snabbast är den på skolans egen hemsida. Så det är jätteviktigt att föräldrar och elever har koll där, säger Maria Kjällström, skoldirektör för grundskolan.

– Vi har även ringt till alla föräldrar som har barn på de berörda mellanstadieskolorna för att försäkra oss om att de nåtts av rätt information, fortsätter hon.

Maria Kjällström, skoldirektör för grundskolan i Karlstads kommun.
Maria Kjällström, skoldirektör för grundskolan i Karlstads kommun. Foto: Helena Karlsson

Fritids för vissa grupper

Vad gäller fritidshemmen så stänger de också när skolan stänger.

– Men öppnas igen för barn vars föräldrar med jobb inom samhällsviktig verksamhet som inte kan arbeta hemifrån. Det gäller även om de inte har någon fritidsplats i dagsläget och elever med särskilt stödbehov för att klara distansstudierna. Det är några få som valt att använda sig av det, säger Maria Kjällström.

Än så länge finns inga beslut tagna gällande förskoleklass och lågstadiet.

– Vi försöker undvika det in i det längsta. Men om det skulle bli så gäller detsamma för fritidshemmen, där har de flesta redan en plats.

Besluten för vilka klasser som får övergå till distansstudier helt eller delvis beror inte bara på antal smittade.

– Det är en sammanvägd bild som avgör. Vi tittar dels på antalet smittade, om de varit i skolan och hur stor frånvaron är i övrigt med förkylningssymtom, säger Maria Kjällström.

Gymnasiet avvaktar påsklovet

Folkhälsomyndighetens rekommendation om en kombination av distans- och närstudier för gymnasieskolorna upphör att gälla 1 april. Men det är upp till huvudmännen för skolorna att besluta om det blir så utifrån lokala förutsättningar.

Birgitta Larsson, skoldirektör gymnasiet i Karlstads kommun.
Birgitta Larsson, skoldirektör gymnasiet i Karlstads kommun. Foto: Lisa Olaison

Hur kommer det bli i Karlstads kommunala gymnasieskolor?

– Min bedömning just nu är att det inte blir så att vi går tillbaka direkt efter påsklovet. Det har helt och hållet att göra med hur smittläget ser ut i kommunen och länet, och det är just nu högt. Så det blir ingen snabb återgång till närstudier, men så fort vi kan ökar vi på. Vi har en ständig dialog med smittskydd Värmland, säger Birgitta Larsson, skoldirektör gymnasiet.

Hur tar lärarna de här växlande besluten?

– Lärarna är bra på att möta de utmaningar vi har, är det något vi alla lärt oss under den här tiden är det flexibilitet. Lärarna är individer så man känner olika inför riskerna och har olika grad av oro, så vi har en ständigt pågående diskussion även med skyddsombuden.

Introduktionsprogrammet och gymnasiesärskolan är undantagna distansstudier.

– Vi anammar försiktighetsprincipen vid oro. Så får vi in en smitta i någon av de grupperna kan vi tillfälligt och under en kort period använda fjärrstudier, i övrigt är de i skolan, säger Birgitta Larsson.

Så är coronaläget vid Hagforsskolorna

Artikeltaggar

Birgitta LarssonCoronavirusetHultsbergsskolanIlandaskolanKarlstads kommunMaria KjällströmMariebergsskolanNorrstrandsskolanRudsskolanSkattkärrsskolanSkola och utbildningVästerstrandsskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.