Hoppa till huvudinnehållet

Så är coronaläget vid Hagforsskolorna

Publicerad:
Vid Kyrkhedens skola och Älvstranden bildningscentrum pågår fjärr- respektive distansundervisning (Genrebild)
Vid Kyrkhedens skola och Älvstranden bildningscentrum pågår fjärr- respektive distansundervisning (Genrebild) Foto: JESSICA GOW / TT

Under helgen togs beslut om fjärrundervisning för högstadiet på Kyrkhedens skola i Ekshärad. På ÄBC i Hagfors har årskurs 9 och årskurs 3 på gymnasiet välkomnats tillbaka från sin distansundervisning. Pedagogerna erbjuds att använda visir under vissa arbetsmoment.

Resterande klasser på högstadiet och gymnasiet vid Älvstranden bildningscentrum (ÄBC) har fortsatt distansundervisning.

Sedan vecka 10 pågår distansundervisning vid ÄBC på grund av den explosionsartade smittspridningen av covid-19 som tog fart under sportlovet. På tre veckor konstaterades 112 fall av covid-19 på skolan.

Förra veckan konstaterades 6 fall på skolan. Denna vecka är alltså årskurs 9 och årskurs 3 åter på ÄBC efter tre veckors distansundervisning.

Älvstranden bildningscentrum, Hagfors
Älvstranden bildningscentrum, Hagfors Foto: Peter Nilsson

Oro och rädsla

Enligt skolchef Jenny Dahlin har det varit blandade reaktioner bland de elever och personal som är tillbaka

– En del elever tycker att det är jättebra, sedan finns det elever som är oroliga och rädda och man behöver samtala och stötta. Motsvarande finns ju hos pedagoger naturligtvis. En del är lättade över att ta tillbaka elever, men samtidigt finns rädslan för smitta. Där får rektor stötta enskilda och se på anpassningar kring varje medarbetare.

Finns det möjlighet för lärare att använda visir?

– Vi identifierar arbetsmoment i undervisningen där man inte kan hålla avstånd. I de arbetsmomenten tillhandahåller arbetsgivaren visir.Vi har pratat med smittskydd om att detta är det bästa i vår miljö, så vi har köpt in visir.

Hon tillägger:

– Vi har också fått frågan från medarbetare och elever som upplever stor rädsla om de kan få använda egen skyddsutrustning? Där har vi sagt att vi hindrar ingen från att använda egen skyddsutrustning, men vi uppmanar att man ska veta hur man ska hantera den. För ett felaktigt användande kan i värsta fall leda till ökad smittspridning, säger Jenny Dahlin.

Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun
Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun Foto: Aron Eriksson

Efter den explosionsartade smittspridningen är man redo att agera snabbt vid tecken på smittspridning.

– Det märks ju på hur vi agerade när det gäller Kyrkheden i tisdags förra veckan. Då skickade vi hem en klass under en skoldag när vi fått besked om ett kluster.

I söndags fattades beslut om att hela högstadiet vid Kyrkhedens skola i Ekshärad får fjärrundervisning denna vecka. Det finns i dagsläget 5 konstaterade fall på skolan, men man inväntar testsvar från fler individer.

– Oavsett så har vi ju tagit beslut om fjärrundervisning och det är påsklov nästa vecka, så då hoppas vi ha kunnat stävja en eventuell smittspridning, säger Jenny Dahlin.

Vid Sunnemo skola och Råda skola finns inga rapporterade fall av covid-19.

Skolläget i Karlstad: Nya beslut dagligen – detta gäller nuFler klasser välkomnas tillbaka till ÄBC nästa veckaSå är coronaläget vid HagforsskolanSamhällssmittan i Hagfors kvarstår – men minskar något vid ÄBCHagforsskola stängs på grund av CoronautbrottLärare död i covid-19 i HagforsFjärrundervisning för högstadiet på Kyrkhedens skolaNytt beslut: Skolklass måste stanna hemma efter covid-19-fall

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumCoronavirusetEkshäradHagfors kommunJenny DahlinKyrkhedens skolaRåda skolaSkola och utbildningSunnemo skola

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.