Hoppa till huvudinnehållet

S tar strid mot dammutrivningar

Publicerad:
Mikael Dahlqvist (S) riksdagsledamot, Peter Jonsson (S) kommunalråd Torsby, Hans Jildesten (S) kommunalråd Storfors, Tomas Pettersson (S) oppositionsråd Hagfors, Mathias Lindqvist (S), kommunalråd Munkfors och Åsa Håkman-Felth (S) kommunalråd Filipstad

Ledande socialdemokrater i Värmland agerar på nytt i frågan om de omfattande dammutrivningarna som planeras. Nu har riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S) lämnat en skriftlig fråga till miljöminister Per Bolund (MP) om hur allmänhetens intressen ska säkras?

Socialdemokraterna lyfte frågan om dammutrivningar i höstas. Då tog man bland annat upp dammen vid Stora Ullen som Fortum vill riva ut. Att Stora Ullen är kommunens vattentäkt är en av alla anledningar till att många uttryckt oro för att detta ska bli verklighet.

Under måndagen var det pressträff vid sjön Grängen i Ekshärad, där Fortum också vill riva dammen. Men här har Fortum valt att lägga planerna på is fram till 2026.

– Värmland tillsammans med Bergslagen riskerar att drabbas hårdast om dammarna rivs ut eftersom det finns i särklass mest dammar här, säger Mikael Dahlqvist.

Undantag möjligt

Oppositionsrådet i Hagfors Tomas Pettersson (S) kommenterar:

– Vi har flera sjöar i vår kommun som riskerar att bli en älv om dammarna rivs ut. För oss är det viktigt att få ha kvar så mycket sjöar som möjligt. Möjligheten finns att göra undantag.Men när länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen ska göra bedömningen så används det inte. Så här kanske det krävs en lagskärpning, så att man tar hänsyn till de som lever på de här platserna idag.

Mikael Dahlqvist berättar att det just nu pågår ett samråd angående det vattendirektiv som det beslutats om i EU. En punkt i vattendirektivet gäller dammar. I samband med detta har Mikael Dahlqvist överlämnat sin fråga till miljöminister Per Bolund.

– Frågan är regeringen skyldig att svara på inom två veckor. Då får man regeringens officiella syn på hur man ska garantera allmänhetens intressen, säger Mikael Dahlqvist.

Negativ påverkan

Alla församlade kommunalråd uttryckte oro för hur dammutrivningar kan påverka deras kommuner negativt.

– Det här är också en viktig fråga när det gäller stad -och landperspektivet och problemen som uppstår med möjligheten att kunna reglera. Vi har ju Klarälven och river man ur ett antal dammar så blir det ju svårigheter att kunna reglera Klarälven också, säger Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S).

– Varje kommun kämpar för att vara attraktiv som kommun och bli fler invånare. Att ta bort de natursköna områdena vore förödande, säger Peter Jonsson (S) kommunalråd Torsby.

Fortum i unik tvist med Hagfors kommunDricksvattentäkt för tre kommuner hotas om damm rivs utIngen rivning av Föskeforsdammen

Artikeltaggar

DammFilipstads kommunHagfors kommunMathias LindquistMikael DahlqvistMiljöMunkfors kommunPer BolundPeter JonssonSocialdemokraternaStorfors kommunTomas PetterssonTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.