Muraren från Munkfors blev stor stjärna – nu hedras Olle i Skratthult i USA

Publicerad:
Olle i Skratthult, här i Owe Clapsons version, var ett stort namn bland svenskamerikaner från 10-talet och framåt. Nu hedras Munkforssonen med att få en av sina låtar invalda i ett särskilt ljudbibliotek i USA. Foto: Jonas Berglund

Alla är de en del av den amerikanska historien: Louis Armstrong, grodan Kermit – och Munkforssonen Olle i Skratthult. Nu bevaras alla tre i USA:s kongressbibliotek.

– Olle i Skratthult var den absolut största artisten för över en miljon svenskar som emigrerat till Amerika, säger Owe Clapson i Munkfors.

25 verk om året väljs in i kongressbibliotekets samlingar, för att bevaras för framtiden. Det är lite som ett ”Hall of fame”, fast med ljud: i år lyfts bland annat låtar med Janet Jackson, Louis Armstrong och Grodan Kermit in i National Recording Registry. Inte bara musik kommer ifråga, utan även andra inspelningar. I år sparas till exempel en ljudupptagning från julen 1941, då president Franklin Roosevelt och brittiske premiärministern Winston Churchill tände Vita husets julgran tillsammans.

Bjöd på högtidsstunder

Bland nykomlingarna i kongressbibliotekets ljudarkiv finns också Munkforssonen Hjalmar Peterson, som under namnet Olle i Skratthult slog igenom stort i nybyggarlandet USA. Han åkte på långa turnéer och gjorde succé vart han kom.

– Det var en högtidsstund för skandinaverna när han kom. Det brukade vara helkvällar: först sjöng han melodier från Sverige, sedan uppträdde han som bondkomiker och sedan avslutades det med dans, berättar Owe Clapson.

Owe Clapson på Fridolf Rhudin-museet uppmärksammar Sveriges komiska historia. Där ryms både Löpar-Nisse, Fridolf Rhudin och Olle i Skratthult.
Owe Clapson på Fridolf Rhudin-museet uppmärksammar Sveriges komiska historia. Där ryms både Löpar-Nisse, Fridolf Rhudin och Olle i Skratthult. Foto: Pia Holmström

”Duktig på allt”

Owe driver Fridolf Rhudin-museet i Munkfors och där ägnar han ett helt rum åt Hjalmar Peterson och hans enastående karriär.

Han ser flera skäl till att Hjalmar blev så stor.

– Han var duktig på allt! Han var en duktig entreprenör, som var bra på att lägga upp turnéer. Han var duktig på scenen, han ska ha varit fantastiskt rolig, hade stark utstrålning och fin sångröst. I rösten fanns också ett vemod och han tog upp sånger från Sverige, som emigranterna kände till. Det var nog mycket hemlängtan i det också, säger Owe Clapson.

Sålde mer än 100 000 ex

Inspelningen som nu ingår i Library of Congress samlingar heter Nikolina.

Det är en komisk låt om en man som har problem med sin svärfar. Det var hans absolut största hit: Hjalmar Peterson spelade in den på skiva tre gånger och de såldes i över 100 000 exemplar.

Slog igenom fort

Hjalmar Peterson föddes i Munkfors 1886 och var murare, innan hans liv bytte riktning i geografi och yrkesliv.

– Han åkte 1906 från Munkfors och redan efter en kort tid slog han igenom och blev kändis bland emigranterna. Sedan åkte han hem till Munkfors med tre vänner han lärt känna i USA och de turnerade i Sverige under namnet Svenskamerikanska nationalkvartetten. Sen drog han i väg till USA på nytt 1911 och kom aldrig mer igen. Han turnerade från kust till kust på 20-talet, berättar Owe Clapson.

Bondkomikern Olle i Skratthult till höger, här med dragspelaren Gustav Nyberg, på en bild från 10-talet. Olle hette egentligen Hjalmar Peterson och blev kvar i USA till sin död 1960.
Bondkomikern Olle i Skratthult till höger, här med dragspelaren Gustav Nyberg, på en bild från 10-talet. Olle hette egentligen Hjalmar Peterson och blev kvar i USA till sin död 1960.

Minnena levde

Han har själv varit över i USA och framträtt som bland annat Olle i Skratthult.

– Första gången 1989 fanns fortfarande gamla svensktalande emigranter kvar och det kom väldigt mycket folk på våra föreställningar, för att de ville uppleva Olle i Skratthult igen. Då förstår man ju vad stor han måste ha varit.

Störst i USA

Hur stor Olle i Skratthult är idag, kan diskuteras. I USA är det – uppenbarligen – många som minns honom, men i Sverige var han aldrig så stor.

– Det är nog inte många här som vet vem Olle i Skratthult var, men de flesta svenskamerikaner, även nya generationer, vet vem han var eller har hört talas om honom.

I och med beskedet från kongressbiblioteket har han uppmärksammats på nytt.

Tror du han får ett uppsving nu, också i Sverige?

– Nja, det vet jag inte. Det är elektronisk musik som gäller för unga som växer upp nu, säger Owe Clapson.

Olle ska få en park

Han gör i alla fall vad han kan för att minnet ska leva vidare i Munkfors, av emigranten som blev stor artist. Förutom att Olle i Skratthult har ett eget rum på Fridolf Rhudin-museet, har ideella krafter räddat ordenshuset där han framträdde på hemorten och som han förmodligen också var med och byggde, innan han drog iväg över Atlanten.

– Och bredvid ordenshuset finns ett parkområde, som vi ska satsa på att kalla Olle i Skratthults park. Det är han värd!

Olle och hans monsterhit Nikolina bör därtill vara givna inslag på årets bondkomikfestival, som förhoppningsvis ska kunna bli av.

– I fjol fick vi ställa in, men om coronan lättar har vi tänkt att köra den 16 och 17 juli, säger Owe Clapson.

Fakta

Nikolina

Sången kom till Amerika genom Hjalmar Peterson (1886-1960), som bosatte sig i Minnesota och blev en mäkta populär underhållare bland svenskamerikaner. Han spelade in Nikolina tre gånger på 10-talet och 20-talet och sålde mer än 100 000 exemplar. 1936 gav en av hans medmusiker, Ted Johnson, ut den igen i en ny version och då blev den en hit igen.

Versionen som nu finns i kongressamlingen är Hjalmar Petersons inspelning från 1917.

Källa: pressmeddelande från Library of Congress.

HELA LISTAN

National Recording Registry Selections for 2020

Edison’s “St. Louis tinfoil” recording (1878)

“Nikolina” — Hjalmar Peterson (1917) (single)

“Smyrneikos Balos” — Marika Papagika (1928) (single)

“When the Saints Go Marching In” — Louis Armstrong & his Orchestra (1938) (single)

Christmas Eve Broadcast--Franklin D. Roosevelt and Winston Churchill (December 24, 1941)

“The Guiding Light” — Nov. 22, 1945

“Odetta Sings Ballads and Blues” — Odetta (1957) (album)

“Lord, Keep Me Day by Day” — Albertina Walker and the Caravans (1959) (single)

Roger Maris hits his 61st homerun (October 1, 1961)

“Aida” — Leontyne Price, et.al. (1962) (album)

“Once a Day” — Connie Smith (1964) (single)

“Born Under a Bad Sign” — Albert King (1967) (album)

“Free to Be…You & Me” — Marlo Thomas and Friends (1972) (album)

“The Harder They Come” — Jimmy Cliff (1972) (album)

“Lady Marmalade” — Labelle (1974) (single)

“Late for the Sky” — Jackson Browne (1974) (album)

“Bright Size Life” — Pat Metheny (1976) (album)

“The Rainbow Connection” — Kermit the Frog (1979) (single)

“Celebration” — Kool & the Gang (1980) (single)

“Richard Strauss: Four Last Songs” — Jessye Norman (1983) (album)

“Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814” — Janet Jackson (1989) (album)

“Partners” — Flaco Jiménez (1992) (album)

“Somewhere Over the Rainbow”/”What A Wonderful World” — Israel Kamakawiwo’ole (1993) (single)

“Illmatic” — Nas (1994) (album)

“This American Life: The Giant Pool of Money” (May 9, 2008)

Artikeltaggar

HistoriaHumorKulturhistoriaMunkforsMusikNöje/KulturOwe ClapsonTeaterUtvandringVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare