Hoppa till huvudinnehållet

Hans Olsson har avlidit: "Gjuteriet var hans livsverk"

Publicerad:
Hans Olsson, föreståndare på Gjuteriet i Karlstad, har avlidit. Foto: Privat

Hans Olsson avled förra söndagen efter en kort tids sjukdom, 64 år gammal. Sedan mitten av 80-talet var han en uppskattad föreståndare på allaktivitetshuset Gjuteriet i Karlstad.

Många Karlstadsbor har mött honom som en djupt engagerad person i Karlstads kultur- och föreningsliv.

Under början av sitt yrkesliv skaffade han sig en bred kompetens från många olika områden, de kunskaperna hade han nytta av när han 1986 klev över tröskeln som föreståndare på Gjuteriet i Karlstad. Med sitt vänliga sätt blev han en viktig stöttepelare för alla i huset och han tvekade aldrig att hjälpa till som bollplank eller med praktiska sysslor när det behövdes.

– Gjuteriet är hans livsverk där han har lagt ner all sin kraft i nära 40 år. Han var en väldigt vänlig man, han var praktisk och han var duktig på ekonomi och hade hela historien med sig. Han är oerhört saknad av många, säger Lennart Wettmark, ordförande i föreningen Karlstad Lever.

Den 19 januari 2013 berättade Hans Olsson i NWT om sin drivkraft:

"Jag tror på idén att vi kan påverka. Vi har kontroll och kan förändra saker. Min roll i Gjuteriet har blivit att skapa förutsättningar för andra att kunna göra sin grej. Jag brann för idén då och det gör jag fortfarande."

– Han tog många initiativ i huset. Hans hade ett stort engagemang, han ställde upp i alla sammanhang som behövdes för att driva den här verksamheten. Det är inte så lätt alla gånger med många föreningar och lokaler, dessutom hade han ett starkt intresse för kulturmiljö- och stadsmiljöfrågor. Han var också oerhört omtyckt av personalen i huset, säger Lennart Wettmark.

Vägen till Gjuteriet gick via föreningen Rädda Badhuset där Hans Olsson var aktiv. Föreningen bildades 1979 som en protest mot kommunens planer att riva det gamla badhuset på Norra Strandgatan i Karlstad och efter två år vann man kampen. Föreningen ombildades till Karlstad Lever som bland annat verkar för att skydda kulturhistoriskt intressanta byggnader och miljöer och för att kulturföreningar ska ha möjlighet att hitta lokaler.

1985 tog man över KMW:s industrifastighet på Herrhagen i Karlstad. Fastigheten renoverades till ett allaktivitetshus med rum för en mängd olika föreningar. Hans Olsson brann för verksamheten i huset som drivs av föreningen Karlstad Lever. Genom åren medverkade han även i föreningens skrifter om Karlstads kulturhistoriska miljöer.

2018 tilldelades Hans Olsson Karlstads kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.

Artikeltaggar

Café GjuterietDödsfallFamiljKarlstadKarlstad lever

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.