Hoppa till huvudinnehållet

Byggstart i november för jättefabriken

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Här ska den stora laxodlingen byggas. Det är ett omfattande grund- och fundamentarbete som nu har påbörjats innan själva fabriken ska börja byggas i november.
Här ska den stora laxodlingen byggas. Det är ett omfattande grund- och fundamentarbete som nu har påbörjats innan själva fabriken ska börja byggas i november. Foto: Claes Österman

I november ska den nya laxfabriken i Säffle börja byggas. Premium Svensk Lax och skandinaviska byggjätten Llentab Group har nått en överenskommelse om detaljprojektering av den 58 000 kvadratmeter stora laxfabriken som blir den största landbaserade laxodlingen i landet.

För några veckor sedan inleddes markarbetet på det 150 hektar stora området. Det är NRC Group som utför grundarbetet och bygger fundament till den stora fabriken. Detta ska vara klart i oktober.

I november sker själva byggstarten och det är Llentab AB Sweden som ska bygga jättefabriken. Överenskommelsen blev nyligen klar.

– Vi har byggt flera landbaserade fiskodlingar i Norge och har arbetat tätt med Premium Svensk Lax AB om projektet i Säffle från ett tidigt stadium. Alla parter är väldigt nöjda med samarbetet och ser fram emot att starta detta projekt, säger Thomas Johnsen, som är vd på Llentab Norway, i ett pressmeddelande.

Det är ett mycket omfattande grundarbete som nu har inletts på det 158 000 kvadratmeter stora området mellan Säterivägen och Krokstadvägen.
Det är ett mycket omfattande grundarbete som nu har inletts på det 158 000 kvadratmeter stora området mellan Säterivägen och Krokstadvägen. Foto: Claes Österman

Anläggningen blir den största landbaserade laxodlingen i Sverige. Med på projektet är också Akva Group som har lång erfarenhet inom landbaserad fiskodling. Llentab Group kommer att detaljprojektera och bygga produktions- och processanläggningen.

– För att säkra kompetens i projektet kommer både Llentab Norway och Llentab Sweden att samarbeta. Materialet kommer att produceras av den svenska fabriken i Kungshamn, säger Thomas Johnsen.

Llentab bygger stålhallar i alla storlekar och har designat och byggt fler än 10 000 olika hallar runt om i Europa. En av de senaste jättehallar som företaget byggd är ICA:s depålager i Helsingborg på 68 000 kvadratmeter.

Många stora bassänger

Det är, som ST tidigare berättat, en anläggning på 58800 kvadratmeter som ska byggas på marken. Den kommer att innehålla totalt 88 bassänger för odlingens olika tillväxtsteg med vattenströmningar anpassade för laxens storlek. Merparten av bassängerna kommer att vara 25 meter i diameter.

Anläggningen bygger på en miljövänlig teknik som är anpassad till inlandsförutsättningar utan direkt kontakt med intilliggande vattendrag. Vattnet tas från Säffles kommunala VA och körs genom anläggningens eget reningsverk innan det distribueras tillbaka till det lokala reningsverket i Säffle.

Etableringen i Säffle är en mångmiljardsatsning som beräknas ge 100-tals nya arbetstillfällen.

Så här kommer laxfabriken att se ut när den är färdig. Anläggningen är på drygt 58 0000 kvadratmeter.
Så här kommer laxfabriken att se ut när den är färdig. Anläggningen är på drygt 58 0000 kvadratmeter.

Läs också

Artikeltaggar

EkonomiLaxfabriken i SäffleNyheterNäringslivPremium Svensk Lax ABSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.