Hoppa till huvudinnehållet

Urban lyfter fram den trasige Frödings syskonkärlek

Publicerad:
Urban Dahlberg har satt ord och ton till Gustaf Frödings dikter och liv. Nu kommer hans körsvit Syskonkärlek ut på skiva.
Urban Dahlberg har satt ord och ton till Gustaf Frödings dikter och liv. Nu kommer hans körsvit Syskonkärlek ut på skiva. Foto: Privat

Skalden Gustaf Fröding och hans storasyster Cecilia följdes åt under det brokiga livet, med alla dess svängningar och motlut.

Värmlänningen och kompositören Urban Dahlberg fångar denna syskonkärlek i en körsvit, som just kommit ut på skiva.

I mars 2019 uruppfördes körsviten om Gustaf Fröding och systern Cecilia i Luleå och sedan har den framförts också i Malmö, Göteborg, Arvika, Karlstad och Stockholm.

Nu finns Urban Dahlbergs verk i beständig cd-form, och i den versionen är det Gustaf Sjökvists kammarkör som sjunger, under ledning av Florian Benfer.

Sångtolkningarna av Gustaf Frödings dikter varvas med talade partier, där skådespelarna Leif Persson och Carina Ekman gör rollerna som Gustaf och Cecilia. Syskonparets möte sker i himlen, där de båda hamnat efter det brokiga livet, där framför allt Gustaf Frödings många påfrestningar är ofta beskrivna, från barndomens tuffa start till studieårens utsvävningar och de sista årens sjukdomar och skörhet.

Skalden Gustaf Fröding (1860-1911) föddes på Alsters herrgård och lyckades skapa stor poesi, trots att hans liv kantades av missbruk och sjukdom.
Skalden Gustaf Fröding (1860-1911) föddes på Alsters herrgård och lyckades skapa stor poesi, trots att hans liv kantades av missbruk och sjukdom. Foto: Pressens Bild

– Det fanns samma bekymmer då som just nu, med alkohol, krav och osäkerhet. Han var så osäker på sig själv, säger Urban Dahlberg om Frödings aktualitet idag.

Behövde varandra

Cecilia gav aldrig upp sin lillebror och i Urban Dahlbergs verk diskuterar de barndomen, kärleken, hälsan och livet.

– De var beroende av varandra. Gustaf för att han nästan inte klarade sig själv; hon var en trygghet för honom. Idag skulle man kanske säga att hon var medberoende. Hon kanske till och med såg det som sin livsuppgift att vara vid hans sida, säger Urban Dahlberg.

Och med tanke på hans leverne, ska vi vara förvånade över att de alls möts i himlen?

– Jo, faktiskt, men det får vi väl tro. Vi utgår från det! säger Urban Dahlberg.

Texter binder ihop

Urban Dahlberg har skrivit både dialogerna och de nya tonsättningarna till elva av Frödings dikter.

– Jag skrev körmusiken först och sedan kom jag på att man kanske skulle kunna väva ihop dem till en helhet, säger han.

Då skrev han texterna.

Urban Dahlberg är tonsättare, musiker och sångare och driver även musikförlaget Notpoolen AB.
Urban Dahlberg är tonsättare, musiker och sångare och driver även musikförlaget Notpoolen AB.

Det finns redan många tolkningar av Gustaf Fröding, men det var inget som avskräckte den Värmlandsbördige tonsättaren.

– Jag har valt bort Dans bort i vägen, den går ju inte att konkurrera med, annars har jag valt dikter som är sångbara och inte är för långa, säger han.

Nils Ferlin nästa

Han har gjort liknande verk även om Karin Boye och Selma Lagerlöf. Inget av dessa har dock kunnat uruppföras – det kom en pandemi emellan.

I väntan på att konsertdatum ska kunna slås fast jobbar Urban Dahlberg redan vidare med nästa projekt.

– Jag tänker ge mig på Ferlin också! säger han.

Också där har han en poet med ett spännande levnadsöde att ta sig an.

– Jag har bara precis börjat läsa in mig på hans liv.

Värmlandslängtan

Berättelserna om Selma, Nils och Gustaf finns alltid nära för en värmlänning – även en utflyttad som Urban Dahlberg. Han växte upp i Karlstad, som han lämnade som 19-åring när han ville han ut i världen. Nu bor han i Stockholm, men har hela tiden haft en dörr på glänt mot sitt barndoms landskap, inte minst genom sommarstugan i Brunskog.

Och med årens lopp har allt en liten längtan fötts; som så ofta vill den utflyttade värmlänningen förr eller senare åter närma sig Värmland.

– Ju äldre man blir, desto mer dras man dit. Nu skulle jag till och med kunna tänka mig att flytta dit. Det är något lugn som infinner sig när man kommer till Värmland.

Urban Dahlberg har skrivit en körsvit om Gustaf och Cecilia Fröding. Nu finns den på skiva.
Urban Dahlberg har skrivit en körsvit om Gustaf och Cecilia Fröding. Nu finns den på skiva. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AlsterFörfattareGustaf FrödingKarin BoyeKarlstadKörerLitteraturMusikNils FerlinNöje/KulturSelma LagerlöfStockholmTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.