Hoppa till huvudinnehållet

Lediga lägenheter oroar revisorer

Publicerad:
Revisorerna är oroliga på flera punkter när det gäller Bengtsforshus verksamhet. Bland annat bekymras man över att antalet lediga lägenheter ökar.
Revisorerna är oroliga på flera punkter när det gäller Bengtsforshus verksamhet. Bland annat bekymras man över att antalet lediga lägenheter ökar. Foto: Tommy Löfgren

Kommunens revisorer höjer ett varningens finger mot Bengtsforshus AB i sin granskningsrapport för år 2020. Det gäller främst antalet outhyrda lägenheter och risker vid nya byggen.

Det är kommunens fem lekmannarevisorer som på kommunfullmäktiges uppdrag genomfört granskningen.

Olika delar

Revisorerna, som är kommuninnevånarnas förlängda arm in i verksamheten, har gjort en granskning på flera punkter.

Det handlar om protokoll, ekonomi, väsentliga beslut, bolagshandlingar och årsredovisning. Vid granskningen har lekmannarevisorerna haft hjälp av professionella revisorer från bolaget KPMG.

Lediga lägenheter

Punkterna revisorerna reagerat på är.

– Arbetet med den interna kontrollen stannade av under 2020. Uppmaningen är att styrelsen återupptar det arbetet.

– Revisorerna ser att det behövs en förstärkt dialog med både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Bland annat om bostadsförsörjningen i kommunen.

– Revisorerna ser med oro på att antalet lediga lägenheter ökar och efterlyser åtgärder.

– Det finns risker kopplat till nybyggnation. Marknadsvärdet riskerar att bli lägre än produktionskostnaden. Det finns också en risk genom ökad låneskuld med högre känsligt för förändringar i räntenivåer.

Kommunens lekmannarevisorer består av Sven-Åke Gustavsson, Nils-Gunnar Nilsson, Pirjo Josefsson, Henry Olsen och Jim Jacobsson.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforshus ABNils-Gunnar NilssonNyheterSven-Åke Gustavsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.