Hoppa till huvudinnehållet

”Surt, men man kan inte vara besviken som tvåa i en V75-final”

Publicerad:
Pacific Kingdom, längst in, var knappt slagen av Mandela Zon, nummer fem, i V75-3.
Pacific Kingdom, längst in, var knappt slagen av Mandela Zon, nummer fem, i V75-3. Foto: Lars Jakobsson

Det var ytterst nära en ny fullträff för Merete Larsen med Pacific Kingdom i V75-finalerna på Solvalla under lördagen.

Tillsammans med Carl Johan Jepson blev det en andraplats från spets för hästen från Mangskog.

– Det känns lite surt att han inte fick vinna, men man kan inte vara besviken när man blir tvåa i en final, säger Larsen.

Pacific Kingdom har visat att han kan öppna från start, men att han skulle vara så pass snabb den första biten att han skulle ta ledningen överraskade många.

– Jag såg ett reportage med Carl Johan Jepson. Han hade kollat på en start när Rikard N Skoglund körde. Jag skickade ett meddelande till Jepson att han skulle titta på ett lopp från Romme i september när jag körde i stället för då öppnade hästen bra från start. I rätt form trodde jag att Pacific Kingdom skulle vara kvick den första biten och det svaret fick vi idag, berättar Merete Larsen.

Stenhård slutduell

Pacific Kingdom öppnade med 09/500 meter och när Jepson dämpade tempot upp till det första varvet fick de streckfavoriten Lucky Truc på utsidan. Kort efteråt kom sedan Robert Bergh med en attack i tredjespår med Condior.

De tre hästarna hade en hård duell in på upploppet och just när Pacific Kingdom såg ut att gå mot segern kom smygkörde Mandela Zon med en vass spurt och avgjorde med knapp marginal.

Pacific Kingdom, nummer tre, var inte stort slagen.
Pacific Kingdom, nummer tre, var inte stort slagen. Foto: Kanal75

– Hästen gjorde ett riktigt bra lopp och det här var spännande. Ett tag trodde jag att det skulle bära hela vägen hem, men det var nog öppningen som satte sig i benen. Jag är en tävlingsmänniska och det känns lite surt att han inte fick vinna, men jag kan inte vara besviken när man blir tvåa i en final, säger Larsen.

Det finns en värmländsk koppling till vinnande Mandela Zon då han är uppfödd av Torbjörn och Madelen Ohlzon på Långseruds gård i Kristinehamn.

Dyrbar galopp

För den andra Årjängshästen Beartime gick det inte lika bra. Efter ett lopp i rygg på ledande Ubiquarian Face, som galopperade med ett grepp om loppet 300 kvar, kom Beartime ut i fritt läge in på upploppet men kort senare blev det galopp och det var en trolig andraplats bakom Global Undecided som gick upp i rök.

Manny Muscle var en kulltopp förra året och i V75-2, ett lopp ingående i Margaretas tidiga unghästserie, var det dags för årsdebut.

Efter en övertygande uppvärmning motsvarade Manny Muscle sitt favoritskap. Erik Adielsson körde till ledningen i en snabb öppning och sedan fick tempot dämpas till 15,4 det första varvet. I samma skede kom Mr Mah Can upp på utsidan och Robert Bergh satte en del press men Manny Muscle vann utan problem.

– Manny Muscle var kanske lite väl löpsugen men höll bra och jag är nöjd. Om allt är bra med honom efter den här starten så tror jag att vi siktar på Kungapokalen, sa tränaren Reijo Liljendahl.

Dubbel för Adielsson

Det var en av två V75-vinster för Erik Adielsson. Den andra kom tillsammans med Sweetman, som tog ledningen från innerspåret i V75-6 och vann säkert före i Oxidizer.

V75-omgången inleddes med klass 1-finalen och återigen visade det sig hur viktigt ledningen är. Här var det Peter Untersteiner som körde till ledningen med Pere Ubu och han höll undan med säker marginal mot den smygkörde skrällen Cash Cowboy.

Disco Volante och Ulf Ohlsson blev svaret i den avslutande Gulddivisionen. Disco Volante avgjorde spetsstriden på några få steg och vann lätt före sedvanligt bra avslutande Antonio Trot.

Artikeltaggar

Erik AdielssonMerete LarsenPeter UntersteinerRobert BerghSolvallaTravUlf OhlssonV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.