Sista chansen för Liberalerna

Ledare
PUBLICERAD:
Snart dags att packa ned?
Foto: Stefan Jerrevång/TT
På söndag avgörs det om Liberalerna har någon framtid som riksdagsparti i Sverige. Då samlas nämligen partirådets 91 medlemmar för att ta ställning till partiledaren Nyamko Sabunis och partiledningens förslag att överge januariöverenskommelsen och gå till val på att stödja en borgerlig regering 2022.

Åren som stödparti till den rödgröna regeringen har inte varit bra för Liberalerna, som ligger stadigt under fyraprocentsgränsen till riskdagen i alla opinionsmätningar. Deras väljare har blivit missnöjda och flytt. För alla sina problem till trots är Liberalerna (till skillnad från det mer hållningslösa Centerpartiet) ett borgerligt parti. Det är där potentialen också finns för att växa.

Det visar sig också i en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Timbros nätmagasin Smedjan. Nio av tio av partiets lojala väljare vill att man går till val på att bilda en borgerlig regering. Inte så konstigt då andra undersökningar visar att de har en väljarkår som lutar åt höger. Att sedan inte alla partiaktiva anser sig göra det är en av orsakerna till partiets problem.

Givet hur svagt väljarstödet är i dag är det än viktigare att fokusera på hur partiet kan locka fler väljare. Demoskopundersökningen visar att fyra av tio moderatväljare kan tänka sig att stödrösta på Liberalerna för att öka chanserna att det blir en borgerlig regering. Då skall vi också komma ihåg att många tidigare L-väljare nu gått till M. Man passade också på att fråga vad C-väljarna anser, och där tycker en fjärdedel att Centern borde följa Sabunis exempel. Så det finns också en potential av stödröster från besvikna C-väljare.

En annan undersökning presenterades samtidigt från DN/Ipsos och som går på tvärs mot detta, men den är behäftad med metodfel. Framförallt så har man bara frågat det 2,8 procenten eller så som är L-väljare i dag, och sedan har man ställt frågan om varierande grader av stöd och samarbete med Sverigedemokraterna. Då får man så klart andra svar.

Kommer då Sabuni att få partirådet med sig? Svaret är förmodligen ja, för annars hade man väl aldrig föreslagit det. Men osvuret är bäst när det gäller folkpartister. Liberalerna i Värmland, som inte brukar göra så mycket väsen av sig, har till exempel tagit ställning för Sabunis linje.

Men det kanske ändå är för sent. En förlorande Jök-sida lär fortsätta bråka och så tvivel om hur pålitliga Liberalerna egentligen är. En omsvängning vore även i senaste laget. Man skall inte heller lämna Jöken förrän höstens budgetsamarbete är spikat, och sedan är det valår, så den praktiska effekten blir liten. Hur skall en högerlutande liberal veta att L står vid sitt ord? De stödde ju en alliansregering i förra valet med det slutande ändå med att de röstade för att Stefan Löfvens rödgröna regering kunde fortsätta.

Icke desto mindre är detta ändå Liberalernas sista chans. Alternativet är en politisk ökenvandring som de kanske aldrig klarar av att hämta sig ifrån.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.