Hoppa till huvudinnehållet

”Rockstjärnedoktorn” Jon Kleppenes: "Motionera – även om det känns tråkigt ibland"

Publicerad:
Gymmet hemma i ladan kommer väl till pass för Jon Kleppenes.
Gymmet hemma i ladan kommer väl till pass för Jon Kleppenes. Foto: Privat

Top Cats-sångaren och läkaren Jon Kleppenes sprudlar av energi – lika smittande glad som en rivig rockabillylåt.

Hans bästa medicin? Regelbunden motion.

– Mitt mål är att leva hälsosamt och hålla mig frisk länge. Jag ska klara av att springa ett maraton när som helst.

Vältränade Jon Kleppenes joggar varje dag till och från nya jobbet som läkare på Torsby sjukhus; 16 kilometer totalt.

– Jag mår bra av att springa varje dag och brukar även träna i gymmet, cykla och åka längdskidor. I morse kändes det jättetråkigt att springa, men jag gjorde det ändå. Det är effekten av träningen jag är ute efter. Man får en känsla av att ha gjort något bra och ofta hittar man en lösning på olika problem under joggingturen.

"Man kan påverka sin hälsa i stor grad själv. Folk som är pigga och vältränade i 70-årsåldern är mina förebilder", säger Jon Kleppenes som springer till och från jobbet på Torsby sjukhus för hälsans skull.
"Man kan påverka sin hälsa i stor grad själv. Folk som är pigga och vältränade i 70-årsåldern är mina förebilder", säger Jon Kleppenes som springer till och från jobbet på Torsby sjukhus för hälsans skull. Foto: Privat

God sömn, mat och motion är tre grundpelare för en bra hälsa – men det kan vara svårt att få till. Vad är viktigast att tänka på?

– Jag brukar tänka "jag vill" i stället för "jag måste". Definiera varför du vill göra en livsstilsförändring så att du känner dig motiverad och har en målbild. Vill du till exempel vakna utvilad och orka spela fotboll med barnen i stället för att känna dig tung, trött och orörlig? Många fastnar i att de måste hitta en träningsform som känns helt rätt. Det är bättre att bryta ett stillasittande liv och tvinga sig att motionera även om det känns tråkigt ibland. Pulshöjande träning 150 minuter per vecka minskar risken för en för tidig död.

"Sjukhuset i Torsby är jättebra, alla är snälla och hjälpsamma", säger Jon Kleppenes.
"Sjukhuset i Torsby är jättebra, alla är snälla och hjälpsamma", säger Jon Kleppenes. Foto: Privat

– När det gäller mat så är variationen viktigt, man ska äta sådant man blir glad av. Själv äter jag väldigt allsidigt. Mat är en social företeelse. Jag tror inte på extrema dieter eller konceptet om nyttig och onyttig mat. Det handlar mer om proportioner och mängd. Pizza eller hamburgare är till exempel inte så onyttigt i sig, men ofta är portionerna för stora.

"En spelning motsvarar en lätt joggingrunda, jag brukar ligga på 130 i puls", säger Jon Kleppenes.
"En spelning motsvarar en lätt joggingrunda, jag brukar ligga på 130 i puls", säger Jon Kleppenes. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Top Cats 20 år

I dagarna firar rockabillybandet Top Cats 20 år. En EP är på gång, men pandemin har gjort att spelningarna lagts på is. Sångaren Jon Kleppenes älskar kicken han får av att stå på scen och ge järnet framför en glad publik, men konstaterar att turnélivet kostar på hälsan.

– Rent fysiskt tror jag att det gör mer skada än nytta. En spelning motsvarar bara en lätt joggingrunda, jag brukar ligga på 130 i puls. Om man spelar fyra, fem kvällar per vecka känner man sig helt förstörd dagen efter. Man taggar till inför spelningen och får en rejäl urladdning, men känner sig som överkörd av ett tåg efteråt. Sedan börjar man om igen. I logen serveras det ofta chips och godis – inte direkt förenat med hälsokost. Vi kanske kommer göra mer inspelningar och spela mindre live i framtiden.

"Lopp lite jobbigt"

Genom åren har speldagarna ofta legat på samma datum som olika motionslopp, men Jon Kleppenes har trots allt lyckats delta i bland annat Borejoggen, Göteborgsvarvet och Vasaloppet några gånger. Att tävla är inte speciellt viktigt för honom.

Motionslopp är inte riktigt Jons melodi, men det har blivit ett antal målgångar genom åren.
Motionslopp är inte riktigt Jons melodi, men det har blivit ett antal målgångar genom åren. Foto: Privat

– Jag tycker det är lite jobbigt med lopp, man måste ta i så. Men jag ska klara av att springa ett maraton på fyra timmar, när som helst. Den nivån vill jag upprätthålla. Mitt mål är att leva hälsosamt och hålla mig frisk länge. Man kan påverka sin hälsa i stor grad själv. Folk som är pigga och vältränade i 70-årsåldern är mina förebilder.

Jon Kleppenes

Ålder: 34 år

Familj: Sambo, mamma och syskon

Bor: Torsby

Gör: Läkare och musiker

Gör på fritiden: Tränar, renoverar, repar, bakar

Äter gärna: Färsk pasta, avokado och västerbottenost

Ser på: Det gör jag inte

Läser: Framförallt tidningar

Lyssnar på: Ljudböcker och 60-talsmusik: soul, rock och blues

Artikeltaggar

HelgJon KleppenesMotion och hälsaTop catsTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.