Hoppa till huvudinnehållet

Polisens stora oro inför raggarkaravanen: ”Folk från andra delar av Sverige”

Publicerad:
”Vi befarar att det här blir lika stort som vanligt och har avsatt resurser i samma utsträckning som vi gjort tidigare år”, säger Malin Hengärde om raggarkaravanen på påskafton.
”Vi befarar att det här blir lika stort som vanligt och har avsatt resurser i samma utsträckning som vi gjort tidigare år”, säger Malin Hengärde om raggarkaravanen på påskafton.

Pandemin sätter stopp för mycket – men inte den årliga raggarkaravanen på påskafton.

Information som nått polisen möts nu med stor oro.

– Det finns indikationer på att det kommer att komma folk från andra delar av Sverige till Värmland, säger Malin Hengärde vid Arvikapolisen.

Karavanen mellan Kil och Kongsvinger har varit en påsktradition i många år.

På grund av den coronastängda gränsen blir dock, precis som i fjol, Charlottenberg slutdestination för karavanen.

– Vi befarar att det här blir lika stort som vanligt och har avsatt resurser i samma utsträckning som vi gjort tidigare år, säger Malin Hengärde som är tillförordnad lokalområdespolischef i Arvika.

Stänger parkeringar

Flera svenska kommuner har den senaste tiden tagit beslutet att stänga av parkeringar i en strävan att minska risken för stora folksamlingar.

Arvika har valt att inte gå samma väg.

– Bedömningen vi har gjort är att det inte skulle vara något bra verktyg för vår del. Eftersom det rör sig om en så lång sträcka så innebär det bara att vi hade flyttat problemet till en annan plats.

Just det faktum att andra kommuner har gjort det omvända ökar risken att för att fler väljer att åka till Värmland på påskafton.

– Dels vet vi att det normalt sett kommer folk från andra delar av Sverige. Sedan befarar vi mer folk här på grund av att det kanske är avstängt på andra ställen.

Den största oron kopplas till eventuellt ökad smittspridning.

– Vi har ju en önskan nu, mitt i en pandemi, att man visar hänsyn. Självklart ser vi en stor oro om det blir så att man står tätt på parkeringar och andra utrymmen, men även byter bilar och placeringar med varandra.

Hur kommer ni att hantera en situation med för mycket folk på samma ställe?

– Det kommer att dras upp riktlinjer för detta. Vi måste se till att det vi gör får verkan. Det kan bero på vilken tid vi upptäcker detta i karavanen och hur miljön ser ut i området.

Även polisens trafikenhet kommer noga att bevaka karavanen på påskafton.

– Det rör sig ofta om flygande besiktning på bilar och sedan försöker vi självklart se till att det inte blir för stora klungor som orsakar stopp på vägarna, säger trafikpolisen Anders Karlsson.

Karavanen beräknas rulla igång runt lunchtid på lördagen.

Här kan du läsa om och se bildspel från de tre föregående årens raggarkaravaner:

Lugn raggarkortege mellan Kil och KongsvingerLång raggarkortege ringlade mot Norge

Artikeltaggar

ArvikaCharlottenbergKilMalin HengärdeNyheterPåskPolisenRaggareVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.