Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Ericsson fyller 75 år: ”Stönigheten är en viktig egenskap”

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Ända sedan 2003 har den förre riksdagsmannen och kommunalrådet Kjell Ericsson och den norska industrimannen Olav Thon haft ett gott samarbete. 2005 öppnade Olav Thon sitt köpcenter i Töcksfors. Nu, drygt 15 år senare, fyller Kjell Ericsson 75 år.
Ända sedan 2003 har den förre riksdagsmannen och kommunalrådet Kjell Ericsson och den norska industrimannen Olav Thon haft ett gott samarbete. 2005 öppnade Olav Thon sitt köpcenter i Töcksfors. Nu, drygt 15 år senare, fyller Kjell Ericsson 75 år. Foto: Christer Wik

I unga år tänkte han bli skogvaktare, men utbildade sig istället till polis.

Men det är som centerpartistiskt kommunalråd och riksdagsman som Kjell Ericsson är mest känd. Alltid med en vilja att skapa och utveckla saker. Nu fyller han 75 år.

– Man får aldrig ge sig. Stönigheten är en viktig egenskap.

Kjell Ericsson vilar just nu upp sig efter en nyligen genomförd höftledsoperation. Den var efterlängtad.

– Ja, jag har alltid varit aktiv på fritiden med löpning och skidåkning och efter den här operationen och den första för tre år sedan då den andra höftleden byttes känner jag att jag åter kan hålla i gång ordentligt.

– Det är nyttigt med fysisk motion. Det har jag haft nytta av under mitt liv som har innehållit så många möten och resor, säger Kjell Ericsson.

Född i Västra Fågelvik

Han är född och uppväxt i Västra Fågelvik vid stranden av Stora Le strax söder om Töcksfors och där bor han och hustrun Berit fortfarande kvar.

I unga år var det skogen som lockade honom.

– Det är ett intresse som ständigt har funnits med. Jag mår väldigt bra av att vara ute i skog och mark.

Började vid polisen

– Därför var min plan i unga år att bli skogvaktare, men då började yrket rationaliseras bort. Och när polisen Henry Nilsson som jag tävlade mot i löpning sade att jag borde börja inom poliskåren lyssnade jag och sökte till Polishögskolan.

I 18 år jobbade han som polis, de flesta åren i Säffle och Årjäng. Det var ett yrke som Kjell trivdes väldigt bra med.

– Det var lärorikt på alla sätt. Jag fick möta alla typer av människor och ingen dag var den andra lik. Den tiden hade jag väldig nytta av senare i livet, säger Kjell Ericsson.

Uppsöktes av politiker

Några år efter att han hade kommit tillbaka till Årjäng och fått en polistjänst där blev han kontaktad av de lokala centerpolitikerna Sigurd Olsson och Ann-Britt Andersson.

– De tyckte att jag skulle gå in i politiken och efter en tid blev jag ordförande i skolstyrelsen och när Sune Paulsson 1985 slutade som kommunalråd valdes jag att ta över posten efter honom.

– Det var en väldigt rolig tid och det hände mycket. Vi byggde nytt som aldrig förr, både industrihus och lägenheter, passerade 10 000 invånare samtidigt som vi fick ner kommunens skuld till bara 2 miljoner kronor.

”Tio fantastiska år”

– Helt plötsligt stod jag 1988 på riksdagslistan och blev invald och de tio åren som riksdagsledamot var fantastiskt intressanta. Jag fick träffa oerhört mycket människor, vara med och påverka i många viktiga frågor och resa över hela Sverige och världen, säger Kjell Ericsson.

Under alla de tio åren var han ledamot i näringsutskottet och just kontakten med företagare har alltid legat Kjell varmt om hjärtat.

– Jag har haft och har goda kontakter med näringslivet. Företag och etableringar är oerhört viktigt. Det skapar jobb och tillväxt och är grunden för mycket i samhället.

Var mitt i krisen

– Det såg vi till exempel i början av 1990-talet när det var kris inom näringslivet i Årjängs kommun. Töcksfors Verkstads AB hade flyttat mängder av jobb till Polen, men tack vare hårt arbete såg vi till att nya etableringar kom till och i dag är industrin mycket stark i kommunen med många fina företag.

– Under flera år hade vi även flest antal nyföretagare i Värmland och något år var vi bäst i hela Sverige.

1998 återvände Kjell Ericsson till posten som kommunalråd i Årjängs kommun och då hade han stor nytta av de många kontakter som han hade skaffat sig inom politiken och näringslivet.

– När man känner folk så har man en mycket enklare väg in. Det underlättar oerhört mycket i alla sammanhang. Många av mina gamla kontakter är numera ministrar.

Mötte Olav Thon

En riktigt viktig kontakt knöt Kjell Ericsson hösten 2003 i samband med en konferens på Gardermoen. Det var då han mötte Olav Thon för första gången.

– Jag var där och talade om företagandet i Sverige och Olav berättade om allt han hade byggt upp inom det norska näringslivet och vi fann varandra direkt.

Bara två år senare, den 29 november 2005, invigdes Töcksfors shoppingcenter av ingen mindre än kung Carl Gustaf. Då hade Olav Thon valt att storsatsa på gränshandeln och 2007 slog han upp portarna även för sitt köpcentrum i Charlottenberg.

– Olav är en fantastisk person. Nu är han 98 år, men fortfarande full av liv och längtar till att gränsen öppnar igen. Vi har i alla år haft ett väldigt bra samarbete och det fortsätter.

En enträgen person

Precis som Olav Thon är Kjell Ericsson känd för att få saker gjorda. Han är enträgen i sitt arbetssätt.

– Så är det nog. Man får aldrig ge sig. Stönigheten är en viktig egenskap. Där är nog jag och Olav lika och båda vill vi hela tiden skapa utveckling.

Efter många år inom politiken både på kommun-, läns- och riksnivå och som ledamot i många bolagsstyrelser är Kjell Ericsson fortfarande aktiv inom näringslivet.

Tror på Värmland

– Jag hjälper Olav Thongruppen lite grann på konsultbasis och sitter med i styrelsen för några bolag, bland annat i sågverket Hilmer Andersson i Lässerud.

– Jag tror att Värmland har en fin framtid. Vi ligger bra till geografiskt mitt mellan Oslo, Göteborg och Stockholm och har goda möjligheter att utveckla länet vidare. Men det är oerhört viktigt att hela Värmland växer, inte bara Karlstad.

Hur känns det att fylla 75 år?

– Bra tycker jag. Jag känner att jag kan hålla i gång och mår bra och hittar alltid kraft efter ett arbetspass i skogen.

Hur ska du fira födelsedagen?

– Det blir ett lugnt firande med familjen med tanke på coronaläget.

Kjell Ericsson utsågs till Årets värmlänning 2000, fick Kungens medalj 2010 och landshövdingens medalj 2016 för sitt arbete för näringslivet och fick ta emot Brandstorpsmedaljen 2019.

Kjell Ericsson

Ålder: Fyller 75 år lördag den 27 mars

Bor: Västra Fågelvik

Familj: Frun Berit, tre barn och åtta barnbarn

Intressen: Sport, trav (är delägare i värmländska hästen Beartime som har vunnit två V75-segrar), röra sig i skog och mark

Senast lästa bok: Det sista livet av Peter Mohlin och Peter Nyström.

Artikeltaggar

FamiljKjell EricssonOlav ThonTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.