Hoppa till huvudinnehållet

Earth Hour – tillsammans är vi kraften

Publicerad:
Miljontals människor över hela världen släcker belysningen under en timma, och tänder samtidigt hoppet om en mer hållbar framtid, skriver Mattias Goldmann. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Earth Hour handlar om en mer hållbar, klimatsmart framtid. Det kan vi prata om under timmen då lamporna är släckta, men framför allt skapa tillsammans inför och efteråt, skriver Mattias Goldmann.

I dag lördag den 27 mars firar vi världens största och mysigaste klimatmanifestation, Earth Hour. Miljontals människor över hela världen släcker belysningen under en timme, och tänder samtidigt hoppet om en mer hållbar framtid.

För femtonde året i rad får vi som släcker lamporna säkert höra tröttsamma kommentarer om att det inte spelar någon roll att vi släcker. En och annan insisterar på att tvärtom tända så mycket lampor det bara går. Någon gör beräkningar som visar att tända stearinljus minsann är sämre än glödlampor. De missar poängen.

Earth Hour handlar om en mer hållbar, klimatsmart framtid. Det kan vi prata om under timmen då lamporna är släckta, men framför allt skapa tillsammans inför och efteråt. På tusentals arbetsplatser, skolor, bostadsrättsföreningar, studiecirklar och idrottsklubbar utmanar vi varandra att göra mer. Tillsammans är vi starka, tillsammans är det vi som visar vägen.

Så skriver du en debattartikel

Vi som vill göra mer för klimatet har besluten på vår sida. Den svenska klimatlagen har målet nettonoll i klimatpåverkan till 2045. EU:s Gröna Giv visar hur vi ska bli världens första klimatneutrala region. Parisavtalet, som hela världen står bakom, slår fast att vi ska begränsa temperaturhöjningen till under två grader för att undvika klimatkatastrof.

Över 1 000 ledande företag globalt har satt klimatmål i linje med Parisavtalet, och alltfler kommuner sätter årtal och färdplan för när de ska vara klimatneutrala. Allt detta kräver en rejäl tempohöjning i omställningen, och det sker när vi begär det. Som konsumenter i butiken och på nätet, som väljare i de allmänna valen och som vägvisare åt andra – i den bemärkelsen är vi alla klimatkonsulter.

I år är Earth Hour viktigare än vanligt. Vi börjar äntligen se en nystart efter den tragiska pandemin, med en fantastisk chans att göra om och göra rätt. Vad kan då vara mer logiskt än att utgå från klimatmålen världen redan enats om? ”Build Back Better” säger president Biden och all världens länder ska redovisa sina ”Enhanced action” på FN:s klimatmöte i höst.

Vi har erfarenheter från tusentals projekt som minskar utsläppen, ställer om till fossilfri energi, går från en linjär till cirkulär ekonomi, skyddar den biologiska mångfalden och anpassar till de klimatförändringar som redan är intecknade. Vi vet att omställningen är möjlig, och kan utformas för bättre livskvalitet, fler jobb och stärkt konkurrenskraft. Låt oss bygga vidare på detta men också ta fasta på de positiva erfarenheterna vi trots allt fått under pandemin, av alltifrån distansarbete till ökad gång och cykling.

Ibland kan klimatutmaningen kännas övermäktig. Så mycket ska göras på så kort tid, och vad var och en av oss kan bistå med framstår som så futtigt. Inte bara individen utan även kommunen eller företaget kan verka litet jämfört med de större krafter vi ska rå på. Men tillsammans är vi den större kraften. När vi släcker ljuset på Earth Hour, tänder vi ljuset för en hållbar framtid.

Mattias Goldmann

Hållbarhetschef, Sweco

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldCoronavirusetCyklarDebattDistansarbeteElEUFNHållbarhetJoe BidenKlimatMattias GoldmannSweco