Hoppa till huvudinnehållet

Böter ska få stopp på nattlig raggarmusik

Publicerad:
Slutfestat i bilarna om riksåklagarens förslag går igenom. Arkivbild.
Slutfestat i bilarna om riksåklagarens förslag går igenom. Arkivbild. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB/TT

Bilar som spelar hög musik på nätterna har varit en plåga på många ställen i landet. Pandemisommaren 2020 blev det värre än någonsin.

Nu vill riksåklagaren att det ska bli lättare att bötfälla fridstörarna.

I somras var oljudet från bilar som spelade hög musik den enskilt vanligaste anledningen till att människor i Dalarna och Värmland kontaktade polis. Under två sommarmånader fick polisen i de båda länen in drygt 600 samtal om störande musik.

– Det är i särklass det största problemet för medborgarna i Arvika. Det här är inte enstaka störningar då och då. Det är systematiskt natt efter natt, år efter år. Vi har många medborgare som far väldigt illa av det här. Det finns folk som ringer till mig och berättar att de är sjukskrivna för att de inte kan sova, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika.

Polisen har saknat effektiva verktyg för att få bukt med problemet. Men nu är en revision av ordningsbotskatalogen ute på remiss och där föreslår riksåklagaren att störande musik ska klassas som förargelseväckande beteende.

Ge böter på plats

Jonas Wendel vid polisen i Arvika anser att de skulle behöva möjlighet att ge böter på plats till den som framför fordonet för att få bukt med problemet.

– Som det är nu måste vi bevisa vem i bilen som sköter musiken, det är den som ofredar eller gör sig skyldig till förargelseväckande beteende. Det är omöjligt om det sitter 5–6 personer i bilen och de spelar musik via mobilen.

Det finns redan ett antal avgöranden från tingsrätter där åtal väckts för brottet. Bland annat i Mora där tingsrätten nyligen meddelat en dom för förargelseväckande beteende genom att spela hög musik.

Straffet för att spela alltför hög musik föreslås bli böter på 800 kronor.

– Om det blir som jag vill får vi ett föraransvar och möjlighet att bötfälla på plats, säger Jonas Wendel vid polisen i Arvika.

Riksåklagaren poängterar också att det är viktigt att inte kränka grundläggande fri- och rättigheter och att avsikten är att rikta in sig på musik som spelas för högt, inte musik med stötande text.

Hög tid för verkstad

Inrikesminister Mikael Damberg (S) som engagerat sig i frågan skriver i ett svar på en skriftlig fråga från den moderate riksdagsmannen Pål Jonson (M) att han kommer att noga följa saken för att säkerställa att åtgärderna får avsedd effekt.

– Det är hög tid att det blir någon verkstad. Jag vill poängtera att vi inom polisen inte vänder oss mot den här kulturen, det finns många som sköter sig. Problemet är en klick människor som vi behöver bättre möjligheter att komma åt, avslutar Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika.

Boel Holm/TT

Tea Oscarsson/TT

Artikeltaggar

BöterBrott & blåljusDalslandFörargelseväckande beteendeInrikes/utrikesJonas WendelMikael DambergPål JonsonPolisenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.