Hoppa till huvudinnehållet

Värmland halkar efter i bredbandstillgång

Publicerad:
Värmland når inte upp till regeringens mål för bredbandstillgång.
Värmland når inte upp till regeringens mål för bredbandstillgång.

Under 2020 hade en stor majoritet av alla hushåll i Värmland tillgång till bredband på minst 100 Mbit/s – men tillgången behöver bli bättre, menar Region Värmland.

Statistik från Post- och telestyrelsen visar att 80 procent av de värmländska hushållen hade tillgång till ett bredband på minst 100 Mbit/s ifjol. Det är en ökning med sex procent jämfört med 2018.

Regeringens mål för 2020 var att 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till bredband i samma hastighet.

Region Värmland skriver i ett pressmeddelande att det finns en klyfta mellan tät- och glesbebyggda områden i länet. Hammarö ligger närmast regeringens mål, med 93 procent. I Filipstad är tillgången 57 procent. Hagfors kommun har haft störst utbyggnad av bredband i Värmland det senaste året.

Det nationella målet för 2025 är att alla ska ha tillgång till ett snabbt bredband ”i absolut närhet”. Värmland har alltså en bit kvar, men projekten för utbyggnad har tagit längre tid än planerat meddelar Region Värmland.

Artikeltaggar

BredbandDigitaliseringGlesbygdRegeringenRegion VärmlandSamhälleTeknik och vetenskapVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.