Tar tid för regemente

Ledare
PUBLICERAD:
När kommer Archer?
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det kan ta lång tid innan artilleriregementet är helt återetablerat i Kristinehamn. Detta enligt en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som har gjorts på uppdrag av försvarsdepartementet (VF 16/3).

Nyligen så sade ÖB Micael Bydén att det kan dröja till 2025 innan regementet återetableras, medan det kommer att börja redan i år för andra orter som också skall få nygamla förband. FOI-rapporten lägger ytterligare sordin på förväntningarna. Och redan sedan tidigare har det varnats för att försvarsbeslutets underfinansiering kommer att fördröja satsningarna.

Rapporten pekar på att återetableringarna kommer att ta längre tid än vad det gjorde på Gotland, som tog fem år. Därför dröjer det till närmare 2030 innan allt är på plats. Vill man försöka tidigarelägga det med temporära anläggningar kommer det att kosta mer.

En återetablering måste förvisso ske ordentligt, men det är ingen ursäkt för att dra benen efter sig. Alla berörda måste jobba stenhårt för att det skall bli av så snart det går.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.