Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektören: Folk har vallfärdat till Arvika för att åka varvet

Publicerad:
Arvikas kommundirektör Hans Karlsson under onsdagens möte med landshövdingen. På bilden syns även polisens representanter Carola Olsson, gruppchef för polisen i Arvika, Malin Hengärde, tf polischef lokalpolisområde Arvika och Maria Westby, kommunpolis lokalpolisområde Arvika.
Arvikas kommundirektör Hans Karlsson under onsdagens möte med landshövdingen. På bilden syns även polisens representanter Carola Olsson, gruppchef för polisen i Arvika, Malin Hengärde, tf polischef lokalpolisområde Arvika och Maria Westby, kommunpolis lokalpolisområde Arvika. Foto: Anton Eriksson

Problemet med hög musik från bilar finns i många kommuner i Mellansverige – men situationen i Arvika är speciell, enligt kommundirektören Hans Karlsson.

Folk har vallfärdat till Arvika för att åka varvet.

– Intresset och behovet av att åka i Arvika har varit mycket större än på andra ställen.

Hög musik från bilar och störd nattsömn har varit ett stort problem i Arvika under många år.

– Det här den fråga som har upptagit mest tid under åren jag har varit kommunalråd och min företrädare hade samma problem, säger Peter Söderström (S).

Han fortsätter:

– Det är frustrerade medborgare som hör av sig och behöver få sin nattro och det har jag fullständig respekt för. Det här är något som vi måste jobba med långsiktigt och i det korta perspektivet.

Varvet är tillbaka: ”Det är det här vi vill ha – ett öppet Arvika”

Både Peter Söderström och kommundirektören Hans Karlsson berättar att det är ett problem som finns i många kommuner, framför allt i Mellansverige.

– Det som har varit speciellt för Arvika är att folk har vallfärdat hit för att åka runt det här varvet – antagligen har vi en bra geografi och det är trivsamt att vara här så många har sökt sig hit, säger Hans Karlsson.

– Intresset och behovet av att åka i Arvika har varit mycket större än på andra ställen. Så vi har haft en speciell situation och det har gjort att vi har valt att kliva fram.

Valde att flytta fram positionerna

Karlsson kan inte svara på frågan om just Arvika är den kommun som är värst drabbad av problemet.

– Vi har nog tagit fronten just nu – men problemet finns på många olika ställen.

Förra våren blev väldigt svår för många boende, berättar han.

– Det var många som ringde och var förtvivlade, därför valde vi att flytta fram positionerna.

Vad tror du att den här problematiken är ett uttryck för? Så fort det gick att åka varvet igen nattetid passade personer på att spela hög musik.

– En del gör det för att de tycker det är roligt. Några har säkert valt att göra det för att peka finger åt kommunen: ni hade fel, vi hade rätt. En omogen protest kan jag tycka.

Men det finns en grupp människor som är svåra att nå, enligt Karlsson. Det är unga män – som har valt att ställa sig utanför samhället – i åldern 25 till 30 år.

– Ungdomlig revolt och att man tycker det är roligt att åka runt i bilen kan jag förstå – men det är svårare att möta människor som ställer sig utanför samhället och inte lyssnar på polisen och myndigheter.

– Pratar man med dem en och en är det säkert vettiga människor, men i grupp är det svårt.

Handlar om det kommunala självstyret

Kommunstyrelsen beslutade om att överklaga länsstyrelsens beslut till Transportstyrelsen. Kommunen begärde även inhibition av beslutet för att kommunens trafikföreskrift ska fortsätta gälla under tiden som frågan prövas.

– För Arvikabornas skull och den påskhelg som snart kommer hoppas jag att vi får använda den föreskrift som vi tycker är lämplig, säger Karlsson.

Klart: Arvika kommun överklagar länsstyrelsens beslut

Om Transportstyrelsen väljer att gå på länsstyrelsens linje är det ändå bra, konstaterar Karlsson.

– Då måste lagstiftarna ge oss ett verktyg mot det här.

Det handlar om grundlagen och det kommunala självstyret.

– Annars är det som om staten har sagt att man inte kan skydda sina invånare och det är inte okej.

Han fortsätter:

– Vi vet hur våra medborgare har det och måste kunna fatta beslut för att skydda dem. Om trafikförordningen inte kan användas måste vi få ett annat verktyg.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunArvika kommunBilburen ungdomHans KarlssonLänsstyrelsenPeter SöderströmTrafikTrafikförbud

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.