Hoppa till huvudinnehållet

Klubbchefen vill expandera: ”Är ingen bana – det är en anläggning”

Publicerad:
Tommy Bang vill göra Kristinehamns golfklubb till den ledande anläggningen i östra Värmland. Redan nu har han visionen för att ta klubben dit.
Tommy Bang vill göra Kristinehamns golfklubb till den ledande anläggningen i östra Värmland. Redan nu har han visionen för att ta klubben dit. Foto: Oscar Gustavsson

Det är ingen lättmanövrerad optimistjolle som Tommy Bang ska vända runt, snarare är det en Atlantångare.

Visionerna är, passande nog, i samma storleksordning.

– Vi ska vara östra Värmlands bästa golfanläggning, säger Kristinehamns GK:s klubbchef.

Nya tider kräver nya lösningar. Tommy Bang kom in med, just ett bang, i januari. Sedan dess har hans visioner för Kristinehamns golfklubb växt, påbörjats och realiserats.

– Jag har ju vänt upp och ner på det här stället. Förra året sparade man pengar, ekonomin var dålig. Det hade varit ett medlemstapp på grund av politik och alla turer som var. Vi måste bli fler medlemmar för att kunna utveckla vår produkt. Produkten är golfen, men det här är ingen golfbana – jag vill göra det här till en anläggning, det har jag sagt sedan dag ett.

I den visionen ingår kringaktiviteter som skapar rörelse och ökar besökandet:

– Vi ska locka folk som spelar och inte spelar golf. Det ska finnas annat att göra, det ska finnas en bra restaurang, bara positiva vibbar.

Utnyttjar gamla klubbhuset

Enkelt sagt ska kärnprodukten golf i Kristinehamn paketeras om och hottas till. Planen är att det ska pågå året runt.

– Det har varit jättemånga här och åkt skidor, promenerat med hundar och allt vad folk har gjort. Samtidigt har det inte funnits någon värmestuga, man kan inte köpa en kaffe, en grillad korv eller en våffla. Från och med nästa vinter kommer vi stå där ute, grilla korv, grädda våfflor, allt för att det ska bli mer trivsamt.

Även det gamla klubbhuset blir ett led i paketeringen, åtminstone tills det finns nya lokaler tillgängliga.

– Vi har lokalbrist och får utnyttja det vi har. I gamla huset kommer det finnas medlemslokaler om man vill sätta sig och dricka en kopp kaffe som man haft i bagen, vi kommer ha en kiosk med korvlucka så man kan ta sig en korv mellan hål nio och tio.

Visuellt säger det kanske något att det är ett öppet hus och inte stängt?

– Ja exakt, folk kommer vilja sitta där. Vi kommer ha bord, stolar, kiosken, folk kan sitta där och ha det gött.

Vill öppna en riktig golfshop

Något som blir slående direkt man kliver innanför tröskeln i receptionen är bristen på utrustning. Några tröjor hänger pliktskyldigt på sina galgar, en mindre pyramid med golfbollsförpackningar och that’s it.

– En anständig golfbana ska ha en shop. Vi har fungerat som en outlet för andra klubbar som fått sälja sina tröjor här. I år har vi sagt nej, det är sexsiffriga belopp som vi kan tjäna bara vi ser till att det finns grejer.

Ett samarbete har inletts med Titleist för att sälja bollar och annan utrustning.

– Tyvärr kan vi inte sälja klubbor, vi har ingen pro som kan hjälpa till och prova ut. På sikt måste vi ha det, vill vi öka medlemsantalet måste vi erbjuda det. Därför har vi varit i kontakt med Golfstore som är Sveriges största kedja, med en pro och dem kan vi tiodubbla omsättningen.

Även på tränarsidan händer det grejer. NWT har tidigare berättat om att Henri Reis kommer ge lektioner, tillsammans med Lucas Norman bildar de en duo som Bang tror kommer locka.

– Det skulle väl vara fan om vi inte kan få hit folk när vi har en av världens bästa tränare. Folk har redan hört av sig för att boka tider med Henri, jag är övertygad om att det kommer bli positivt för oss.

Världsnamn ny tränare i Kristinehamn: ”Vi är stolta”

Ställplatser och padelbanor

Ambitioner, planer och visioner för den ”nya” anläggningen finns det gott om. Det pratas på att bygga en golfsimulator för åretruntträning och redan nu är det klart att man vill bygga åtta nya ställplatser och två padelbanor på puttningsavstånd från klubbhuset.

– Padel och golf verkar höra ihop numera, vi har ytor. Jag ringde en kompis som ville bygga padelbanor. För oss är det ingen kostnad, vi får procent på intäkterna och trafiken hit.

Placeringen blir vid torpet som ligger vid infarten till klubben.

– Tanken var att lägga dem på ett fält mellan hål ett och tio, men så var jag på Sommarro i Karlstad och kollade. Ljudnivån och svordomarna skulle nog kunna bli ett störningsmoment. Därför lägger vi dem där, det är ändå en outnyttjad del av tomten.

Banorna byggs av företaget We Love Padel.

– Deras affischnamn är Robin Söderling, han kommer komma hit till sommaren och spela en turnering. Det är rätt coolt att ha både han och Henri här samma sommar.

Dessutom tillkommer ställplatser för husbil och husvagn.

– Kristinehamn omsätter 1,5 av 13 miljarder i husbilsindustrin. Vi hade jättemånga nätter förra året, därför fördubblar vi antalet ställplatser.

Du har väldigt mycket på gång?

– Ja och ännu har det inte tagit stopp någonstans!

Artikeltaggar

GolfKristinehamns GKKristinehamns GolfklubbKristinehamns golfrestaurangTommy Bang

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.