Hoppa till huvudinnehållet

Unik Kalle Anka-samling ger Barncancerfonden stort tillskott

Publicerad:
Kalle Anka-tidningar från svenska premiäråret 1948 är en av dyrgriparna vid auktionen.
Kalle Anka-tidningar från svenska premiäråret 1948 är en av dyrgriparna vid auktionen. Foto: Auktionshuset Kolonn

En stor, svensk Kalle Anka-samling med speciell proveniens klubbas ut på auktion i Stockholm inom kort.

Samlingen kommer från privatsamlaren Axel Nordbeck och beskrivs av auktionshuset Kolonn i Stockholm som en ”litteraturskatt”.

Så var Axel Nordbeck heller inte vilken Kalle-samlare som helst. Han var pedagogen, läraren och översättaren som anlitades av förlaget för att översätta Kalle Anka till svenska, när serietidningen introducerades i Sverige 1948. Det var en tid då serier ansåg närmast skadliga för barn och den kunnige och seriöse Nordbeck skänkte legitimitet till serierna.

Genom testamente har Barncancerfonden ärvt samlingen av Axel Norbecks dotter Margareta Norbeck och alla föremål säljs till förmån för Barncancerfondens arbete.

Temaauktionen sker via nätet och avslutas under onsdag och torsdag 30-31 mars.

Först ut är originalutgåvor av de svenska tidningarna från 1948 och 1949, inbundna till en bok, som med en vecka kvar till klubbslag redan är uppe i över 350 000 kronor.

Artikeltaggar

AuktionerBarncancerfondenEkonomiKalle AnkaLitteraturNöje/KulturSerietidningarStockholmVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.