Hoppa till huvudinnehållet

"Nästan alla mina bilder är berättelser”

Publicerad:
Lennart Samor från Östersund ställer ut på Galleri Ekdahl från 26 mars till 17 april. Foto: Lisa Olaison NWT

Avstånd, rörelse och närhet är de teman som Lennart Samor från Östersund kretsar kring i sitt måleri.

Särskilt det förstnämnda och det sistnämnda har fått stor aktualitet under det senaste året, som varit så präglat av pandemin.

Det är dock ingen coronautställning som bjuds på Galleri Ekdahl, när Lennart Samor bjuder in till vernissage under fredagen.

– Nej, det här har jag jobbat med i några år, även om man kan uppfatta att det passar bra nu, säger han.

Möts utan att träffas

Hans ingång till begreppen avstånd, rörelse och närhet är snarare vardagen, där människor ofta möts utan att mötas.

– Ser man ett kompisgäng sitter de med varsin telefon och är egentligen med någon annan, någon annan stans.

Åker man tåg, kan man prata med någon i sin telefon, men man skulle istället ha kunnat prata med den man råkat hamna bredvid istället.

– Den personen skulle ju kunna förändra ens liv. Det kunde ha varit det viktigaste man gjort. Det vet jag ju inte förrän jag haft det mötet, säger han.

Närheten finns också

I flera av hans bilder kan människorna stå nära, men:

– Det är ingen slump att de står och tittar ut från varandra, säger han och hoppas att pendeln snart slår tillbaka, så att människor vågar mötas mer igen.

På utställningen finns apropå det också några bilder som skildrar verklig närhet; ömma omfamningar.

Gemensamt för dem alla är hans annorlunda färgskala, med många komplementfärger ställda mot varandra, och att människan är i fokus.

– Nästan alla mina bilder är berättelser. Jag är väldigt berättelseorienterad. Jag bygger historier kring mina bilder och det är nog för att jag är gammal serietecknare, avslöjar han.

Dans visade vägen

I sitt tidigaste måleri satsade han på fotografisk stil.

– Problemet med det är att det är skittråkigt att måla!

När han vid ett tillfälle skulle måla en person som dansade uppstod nya rörelser när han skissade. Så fann han en helt ny stil, där linjer dras ut och färgfält bildar nya mönster.

– Sedan gick jag aldrig tillbaka.

Från början hade han heller inga människor med i sina bilder, men de smög sig in efter att han deltagit i ett konstprojekt där han porträtterade boende i Norrlands inland. Där fann han som utflyttad Stockholmare stolta glesbygdsbor som tycker om sin hembygd och på kuppen fann han också en ny inriktning i sitt kommande måleri, även om det inte är porträttmåleri av samma slag han gör nu.

Människorna som nu befolkar hans bilder har visserligen verkliga förlagor – ”Jag är själv med i flera bilder för att jag finns till hands” – men några tydliga anletsdrag finns inte.

– Det är porträtt fast det inte är porträtt, men de som är på bilderna känner igen sig, säger han.

Artikeltaggar

Galleri EkdahlHerrhagenKarlstadKonstKonstnärKonstverkNöje/KulturÖstersundUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.