Hoppa till huvudinnehållet

För tidigt att ensidigt hylla hemmakontoret

Publicerad:
Man ska inte underskatta hur viktiga de korta samtalen vid kaffeautomaten eller hissen är för att bygga sociala nätverk och utveckla ett företags kultur och därmed dess resultat, skriver Haval van Drumpt.
Man ska inte underskatta hur viktiga de korta samtalen vid kaffeautomaten eller hissen är för att bygga sociala nätverk och utveckla ett företags kultur och därmed dess resultat, skriver Haval van Drumpt. Foto: Andreaz Engström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En ergonomisk arbetsmiljö hemma går att lösa ganska snabbt. Värre är det med frågor som långvarig ensamhet, isolering, stillasittande, disciplin, rutiner och struktur, skriver Haval van Drumpt.

Nu sjungs hemmakontorets lov. Flexibiliteten. Att få ihop livspusslet. Men det är för tidigt att stämma in i hyllningskören. När hemmakontoret går in på sitt andra år börjar vi se baksidorna. En enkät med 500 av våra medarbetare visar att de under 25 år mår sämst i hemmakontoret. De saknar energin från en gemensam arbetsplats. De nämner att arbetsglädjen, kreativiteten och innovationen blir lidande.

Vid en första anblick skiljer sig inte vår enkät från andras. De flesta vill ha ökad flexibilitet, komma in till jobbet 2-3 dagar i veckan. Men när man skrapar lite på ytan öppnar sig större skillnader. Unga under 25 år vill vara på kontoret betydligt mer med allt vad det innebär av umgänge och möjlighet att träffa kollegor.

Hela 35 procent vill jobba på kontoret varje dag. Motsvarande siffra för alla anställda är 9 procent. På frågan ”Hur trivs du med att jobba hemifrån?” uppger bara 16 procent av alla medarbetare ”mindre bra” eller ”dåligt”. Bland de under 25 år är siffran 38 procent, alltså mer än dubbelt så hög.

Så skriver du en debattartikel

Detta säger något om hur olika livssituationerna ser ut. Som ung, kanske i en mindre bostad, har man andra behov och krav på en arbetsplats än om man är äldre med familj.

En ergonomisk arbetsmiljö hemma går att lösa ganska snabbt. Värre är det med frågor som långvarig ensamhet, isolering, stillasittande, disciplin, rutiner och struktur. Vi vet för lite om hur vårt psykiska välmående, vår kreativitet, arbetsplatsernas kultur och kanske till och med företagens lönsamhet påverkas av alla hemmabaserade kontor.

Man ska inte underskatta hur viktiga de korta samtalen vid kaffeautomaten eller hissen är för att bygga sociala nätverk och utveckla ett företags kultur och därmed dess resultat. En bra kultur och gemenskap bygger inte sig självt. På Tre har vi under pandemin jobbat hårt med olika digitala aktiviteter för att vi ska behålla allas motivation och känslan av att jobba på samma företag – nya ”lägereldar” att samlas kring. Vi har ännu inte beslutat hur vi gör efter corona utan sammanställer fakta, intervjuar och gör undersökningar. Men vi kan redan nu tydligt se värdet av en sammanhållande arbetsplats som ger energi, inte minst för unga.

Det viktigaste är ibland det helt oväntade. Kollegan du aldrig skulle träffa i ett Teams-möte, tankarna du fick på ett möte över team-gränserna och idén som dök upp på lunchen i ett sällskap du aldrig hamnat i annars. En idé som skapas i det oväntade kan leda till nya tjänster som skapar lönsamhet för hela företaget. Låt oss tala mer om arbetsplatsens fördelar innan vi bestämmer oss för hur framtidens kontor ser ut.

Haval van Drumpt

Vd, Tre Sverige

Artikeltaggar

ArbetsmiljöCoronavirusetDebattTre