Välkommet psykförsvar

Ledare
PUBLICERAD:
Skall samverka med MSB.
Foto: Tommy Andersson

Andres Danielsson, som utredde frågan om inrättandet av en myndighet för psykologiskt försvar, ville inte att den skulle placeras i Karlstad. Och så såg det länge ut, men påtryckningar från stödpartiet Centern gjorde att regeringen till sist under torsdagens sammanträde beslöt att psykförsvaret trots allt skall förläggas till Karlstad.

Det är ett välkommet beslut. I Karlstad finns redan ett säkerhetskluster med bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som i dag sysslar med de här frågorna och som psykförsvaret kommer att samarbeta mycket med, Försvarshögskolan och Plikt- och prövningsverket. Här finns kompetens och utvecklingsmöjligheter och allt måste inte ligga i Stockholm.

Myndigheten, som är tänkt att starta vid årsskiftet, skall motverka påverkansoperationer och försök till destabilisering och undergrävandet av förtroendet för myndigheter. Det kommer dock att kräva en delikat balansgång så att man inte blir någon sorts åsiktspolis som slår ned på debatter om "Sverigebilden" eller helt legitim kritik.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.