Svenske mästaren rasar mot nytt system: ”Det är ett skämt”

Publicerad:
Svenske mästaren Johan Christenson från Karlstad Tennisklubb rasar mot förbundets nya ratingsystem. Foto: Lisa Olaison

Johan Christenson är regerande svensk mästare i såväl singel som dubbel.

Ändå rankas Karlstad TK:s framgångsrike tennisveteran som nummer 18 i H55-klassen.

Orsaken är Svenska Tennisförbundets nya ratingsystem.

– Det är ett skämt, dundrar Christenson.

Johan Christenson fick en smärre chock när han kollade in förbundets senaste rankinglistor.

Som ett av de absoluta toppnamnen i sin ålderskategori fick han leta sig nedåt ett tag.

På 18:e plats hittade han sitt eget namn.

Christenson menar att det nya ratingsystemet är ett skämt.

Enligt Karlstad TK:s veteran-ess slår det helt fel om man får minuspoäng i sin ordinarie klass om man spelar i tuffare klasser.

– Det nya systemet har gjort att många bara tävlar i sin egen klass numera. Precis tvärt emot syftet, säger Johan.

Och fortsätter:

– Meningen är att uppmuntra alla att tävla mer, men nu visar det sig att man straffas om man tävlar i tuffare klasser och råkar förlora. Det nya systemet kan jämföras med att en boxare i mellanvikt skulle straffas i sin ”riktiga” klass varje gång han tävlar i tungviktsklassen för att få fler matcher mot bättre motstånd.

Johan Christenson är regerande svensk mästare i klassen H55 i både singel och dubbel inomhus, har tagit medalj i de senaste sju starterna i SM och har 23 raka matchvinster i sin klass.

Likväl parkerar han nu långt ner på förbundets topplista.

– Man tycker ju att resultaten borde placera mig betydligt högre upp i klassen, men efter spel i klubbens a-lag och några förluster i tuffa tävlingar mot betydligt yngre spelare så har ratingen sjunkit som en sten.

Christenson har satt igång en diskussion på sociala medier och fått positiv respons.

– Det blev skruv på debatten. Och det tycker jag verkligen behövs, det är bra. Det måste bli en förändring. En topplista bör spegla resultaten i den egna klassen, precis som på ITF:s världsranking. Gör om och gör rätt, säger KTK:s 57-åring.

Som veteran-ambassadör för Region Väst har Johan nu ombetts att skicka in en skrivelse till tennisförbundet, där den här kritiken förs fram.

Rankingraset till trots är Johan Christenson dock uttagen till Lag-VM i sin åldersklass. Ett mästerskap som spelas i Kroatien i månadsskiftet augusti-september.

– Som tur är bortsåg man från det nya vid den uttagningen. Men det ska bli intressant att se hur de gör på de större turneringarna, SM i Båstad exkluderat. Följs det nya ratingsystemet så lär jag inte ens bli seedad.

Artikeltaggar

Johan ChristensonKarlstad tennisklubbTennis

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare