Hoppa till huvudinnehållet

"Sluta kör olagligt, lämna oss i fred"

Publicerad:
Här ses bilder från skogarna i Bjurtjärnstrakten, exempel på sönderkörningar.
Här ses bilder från skogarna i Bjurtjärnstrakten, exempel på sönderkörningar. Foto: Privat

Ett tjugotal enduroåkare i skogen varje helg är inte ovanligt. Nu har boende i områdena runt Kyrksten, Bjurtjärn och Alkvettern tröttnat efter år av olaglig terrängkörning i skog och mark.

– Det ser för jävligt ut i skogarna, säger en av de upprörda.

Flera boende har hört av sig till tidningen den senaste tiden om olaglig terrängkörning.

– Vi har problem här i Kyrksten, Bjurtjärn och Alkvettern. Det åker hit folk i skåpbilar med släp, oftast är de flera förare som kommer samtidigt. Oftast står det fem till tio bilar vid olika samlingsplatser. De kör i skog och mark, ibland till och med på egensnitslade banor.

Det säger Per-Olov Olsson, som bor i Kyrksten. Han har upplevt problem med den olagliga körningen i minst tio år i området.

– Det ser för jävligt ut i skogarna. Jag känner folk som inte vill ut och gå på vandringslederna. De vill inte möta enduroåkarna och lederna är sönderkörda, säger Per-Olov Olsson.

Går inte att prata

Hans jaktkompis Jan-Olov Karlsson berättar också om problemen i skogarna.

– Nu har vi tröttnat. Vi har i flera år försökt att prata med de som kör men de lyssnar inte. Några av dem är dessutom riktigt otrevliga. Det har förekommit hot mot markägare tidigare. När man stoppar dem kör de bara, eller så säger de att de har tillstånd av markägaren, säger Jan-Olov Karlsson.

Finns inga tillstånd

Men några tillstånd från markägare finns inte. Det kvittar egentligen eftersom lagen i vilket fall sätter stopp för terrängkörning, även på egen mark.

– Nu går vi ihop alla markägare i området och försöker sätta stopp för det här åkandet. Det måste få ett slut nu, säger Jan-Olov Karlsson.

Karlstads stift är den största markägaren i området. Stiftets skogsvaktare ska ha gjort en polisanmälan för brott mot terrängkörningslagen nyligen.

Det finns sedan länge skyltar uppsatta om att all motortrafik i skogen är olaglig.

Respektlöst

– Men de skiter blankt i skyltar eller tillsägelser. Det är endurocyklar och fyrhjulingar i skogarna flera gånger i veckan, både vardagskvällar och helger. Banorna går flera mil upp över höjderna. Jag har gått i banorna och det är så förstört. De kör trots att folk jagar. Det finns inga djur kvar i området om de kör vid jakt, säger Per-Olov Olsson.

Samtidigt finns tre endurobanor i Karlskoga. Olsson förstår inte varför man inte kan åka där i stället.

– Jag har hört att det är riktigt fina banor. En bekant i Karlskoga som körde enduro på banor förr sa att de i alla fall inte körde i terrängen vid kalvning eller jakt. Men nu är det totalt respektlöst och det blir bara värre. Det har blivit en organisation av det, inte bara vanliga motionärer. Många kommer även utifrån, långväga tror jag, säger Olsson.

Nu sätter de upprörda sitt hopp till polisen. Och de kommer fortsätta anmäla varje körning de bevittnar.

Terrängkörning

Det är förbjudet att köra med motordrivet fordon i terräng, enligt terrängkörningslagen. Förbudet mot terrängkörning på barmark gäller även den som äger marken eftersom lagen kommit till för att skydda naturen.

Artikeltaggar

AlkvetternBjurtjärnEnduroKyrksten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.