Hoppa till huvudinnehållet

Ny mäklare ger tips inför bostadsaffären: ”Ger ett helt annat intryck”

Publicerad:
Mäklaren Emma Acklund tipsar om vad som kan vara bra att tänka på för säljare och köpare vid en bostadsaffär.
Mäklaren Emma Acklund tipsar om vad som kan vara bra att tänka på för säljare och köpare vid en bostadsaffär. Foto: Sandra Österman

Är det bra att baka innan en visning så att det doftar gott? Behöver man tapetsera över den gamla 70-talstapeten? Ska fruktskålen ställas fram?

Emma Acklund på Svensk fastighetsförmedling tipsar om vad som är bra att tänka på vid en bostadsaffär.

Emma Acklund är ny mäklare i Kristinehamn, men hon är inte obekant med staden.

– Jag är född och uppvuxen i Kristinehamn. Jag har bott här hela mitt liv. Det är väldigt kul att jobba på hemorten. Jag tror det underlättar just när man är ny, att bygga upp sitt kundnät i en stad som man känner till och där man har sina kontakter och sina bekanta, säger hon.

Hon läste fastighetsekonomi i Karlstad och tog examen sommaren 2020. Och hon hade förväntat sig att kunna börja arbeta direkt efter examen. Men pandemin, och viljan att jobba i Kristinehamn, gjorde att det dröjde till början av 2021 innan hon landade en anställning.

– I större städer är det lättare att få jobb. Där är det en annan efterfrågan. Men jag ville verkligen jobba på min hemort i Kristinehamn och där är det inte lika stort behov, säger Emma Acklund.

– Jag hade klasskompisar som fick jobb direkt och började arbeta i Karlstad.

En bukett snittblommor kan vara en viktig detalj när en bostad fotograferas inför försäljning.
En bukett snittblommor kan vara en viktig detalj när en bostad fotograferas inför försäljning. Foto: Sandra Österman

Men nu är hon på plats på kontoret i Kristinehamn och enligt henne är det först och främst viktigt för en säljare att hitta en mäklare som man trivs med.

– Det är a och o. Någon som man känner sig trygg med och som man vet kan hjälpa en på bästa sätt, säger Emma Acklund.

– Och sen är det viktigt att förbereda sin bostad. Det kan till exempel vara någon mindre renovering som kan lyfta värdet på huset eller lägenheten. Där kan man samtala med sin mäklare för det kan vara svårt att veta vad man bör göra för att kanske kunna höja värdet.

Hon tar även upp omtapetsering som ett exempel. Om säljaren till exempel har en gammal 70-talstapet kan det vara värt att tapetsera över.

– Är man i ett rum där det är en väldigt mönstrig tapet, så ger det ett helt annat intryck än om det är vita eller kanske beigea väggar, säger Emma Acklund.

– Sånt kan vara viktigt att se över.

Hon berättar att hon nyligen var på en visning där potentiella köpare hade svårt att se förbi ytskiktet.

– Vi var i en lägenhet som var väldigt gammaldags just i ytskiktet och då fokuserade spekulanterna mycket på det. Jag försökte få dem att tänka att de ska måla om och tapetsera och göra det till sitt eget, men det är ganska svårt att visualisera för man får ändå direkten viss känsla när man är i bostaden.

Hjälper det att ställa ut exempelvis fruktskålar och snittblommor?

– Det gör det faktiskt! Just det brukar vi prata med våra säljare om. Det kan vara avgörande att ställa fram en bukett, det ger liv till bilderna som man tar.

Att ställa fram en fruktskål hjälper, enligt Emma Acklund.
Att ställa fram en fruktskål hjälper, enligt Emma Acklund. Foto: Sandra Österman

Så de detaljerna är viktigast för bilderna, snarare än visningen?

– Ja det skulle jag nog säga. Bilderna är det första som en spekulant kommer i kontakt med. Bilderna är extremt viktiga.

Även tomten ska fotograferas inför en försäljning och just under tidig vår kanske den ser lite småtrist ut. Emma Acklund säger att det är bra att försöka fota på en dag som åtminstone är solig. Men bäst av allt är att ha god framförhållning.

Går man i tankarna att sälja längre fram i tiden, kan försäljningen ändå börjas och bilder kan tas när förutsättningarna är som bäst.

– Det är jättebra om man är ute i god tid. Då kan man knäppa några bilder utomhus redan under sommaren, för det är en stor skillnad.

Ska man baka inför en visning för att det ska dofta gott?

– Vi brukar inte rekommendera det. Är det så att man bakar inför en visning så att det ska lukta gott så kan en möjlig spekulant bli lite fundersam och tänka att man vill dölja någon annan doft, mögeldoft eller liknande. Vissa mäklarfirmor kör stenhårt på det men vi brukar inte rekommendera det, säger Emma Acklund.

– Det är samma sak med att tända doftljus. Det brukar vi heller inte rekommendera. Visst kan det vara trevligt, men det kan också väcka en varningsklocka även om det inte är någonting egentligen.

Emma Acklund poängterar också vikten att besiktiga bostaden.

– Sen är det såklart också viktigt att besiktiga sitt hus inför en försäljning för att få reda på fel och brister som finns. Då har man chansen att kunna åtgärda vissa av problemen som kan vara avgörande för en försäljning.

Ljusa väggar kan vara att föredra.
Ljusa väggar kan vara att föredra. Foto: Sandra Österman

För köparen anser Emma Acklund att en central del är att börja leta i god tid.

– Vet man att man är sugen på att flytta om kanske ett år eller ännu längre fram i tiden, så börja i god tid. Gå på så många visningar som möjligt, för det är först då man får en bild av vad man verkligen är ute efter.

Hon poängterar även att det är viktigt att spekulanten tittar igenom bostaden noggrant.

– Våga öppna luckor och skåp, ta in hela boendet och våga ta för sig. Det kan vara ett potentiellt framtida hem så våga känn dig hemma.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsmarknadKristinehamnSvensk fastighetsförmedling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.