Hoppa till huvudinnehållet

Ninni avslutar Hagforsserien – en av boknyheterna du inte vill missa i vår

Publicerad:
Ninni Schulman sätter punkt för sin Hagforsserie, när hon i vår kommer med sjunde boken i serien: Dagen är kommen”.
Ninni Schulman sätter punkt för sin Hagforsserie, när hon i vår kommer med sjunde boken i serien: Dagen är kommen”. Foto: Anna-Lena Ahlström

Ninni Schulman sätter punkt för Hagforsserien i vår och Lars Andersson är tillbaka med en ny roman, på nytt förlag.

I vårens bokflod från de stora förlagen ryms också flera debutanter med Värmlandskoppling.

I vår är det dags för Ninni Schulman att komma tillbaka både till deckarsfären och till Hagfors. Förra året berättade hon sin egen historia i den gripande boken Flickebarn nr 291. Nu är det åter en spänningsroman i Hagforsmiljö, med journalisten Magdalena Hansson och poliserna Christer Berglund och Petra Wilander som givna huvudpersoner. ”Dagen är kommen” kommer den 28 april och är den sjunde i Lesjöforsbördiga Ninni Schulmans Hagforsserie. Enligt förlaget Forum är det också den sista boken i serien.

Lars Andersson bor i Sunne och är en de bokaktuella i vår.
Lars Andersson bor i Sunne och är en de bokaktuella i vår. Foto: Kari Løvaas

Lars Anderssons senaste roman kom hösten 2019. I början av maj kommer hans nya bok ”Nu”, men också en återutgivning av boken Artemis från 1995, i en pocketutgåva.

”Nu” handlar om en kulturarvsforskare, kommunpolitik, en fiskekatalog och en frågvis okänd person – allt i corona-tiden.

Sunnebon Lars Anderssons tidigare bokkatalog ligger på Bonniers, men Nu kommer på bokförlaget Polaris, som med stolthet presenterar honom i sin sommarkatalog. ”Nytt från en av våra verkligt stora författare!” lyder rubriken, vilket i bokpresentationen intygas även av Klas Östergren, som skriver med värme om författaren som trots sin starka Värmlandsförankring alltid ”brutit upp, rört på sig. I tanken och i geografin”.

Av katalogtexten att döma kan ”Nu” bli en rolig bok, med bra fart och frejdigt berättande.

Prisas duo kommer igen

Peter Mohlin och Peter Nyström, med rötterna i Åmål, var rookies i fjol när deras debut Det sista livet kom. När det nu i vår är dags för en uppföljare kan de gå mot boksläppet med råg i ryggen och gott självförtroende. Debutboken belönades med priset Årets deckardebut 2020.

När NWT träffade Peter Nyström och Peter Mohlin i fjol, var de rookies i deckarbranschen. När de återkommer med en ny bok i vår är det med en prisad debutbok i ryggen.
När NWT träffade Peter Nyström och Peter Mohlin i fjol, var de rookies i deckarbranschen. När de återkommer med en ny bok i vår är det med en prisad debutbok i ryggen. Foto: Lena Richardson

Den 31 mars kommer Den andra systern, en deckare som liksom förstlingsverket till stora delar utspelar sig i Karlstad. Också huvudkaraktären, den före detta FBI-agenten John Adderley, har fått följa med från första boken till uppföljaren. Norstedts är förlaget.

Triss i debutanter

Bland vårens debutanter på de stora förlagen finns flera med Värmlandskoppling.

Lars Landgren, lärare och författare i Karlstad, född 1985, har du redan mött i NWT med hans annorlunda roman Ljusnan du mörka, en bok fylld av spöklika berättelser, utgiven på Albert Bonniers förlag.

Lars Landgren, författare, har just romandebuterat med boken Ljusnan du mörka.
Lars Landgren, författare, har just romandebuterat med boken Ljusnan du mörka. Foto: Lena Richardson

I april möter Karin Wik läsarna med en spänningsroman, Skolan. Karin Wik, född 1979, är uppvuxen på Hammarö och bor numera i Göteborg. Forum ger ut hennes förstlingsverk, där två elever hittas döda på en prestigefylld internatskola. Den 19 april dyker boken upp i handeln.

Karin Wik har rötter på Hammarö och skriver i sin debut om dramatik på en internatskola.
Karin Wik har rötter på Hammarö och skriver i sin debut om dramatik på en internatskola. Foto: Emelie Asplund

I juni är det dags för utflyttade Karlstadsbon Ann Edliden, född 1984, att romandebutera. Hon är på samma förlag som Lars Andersson, Polaris, och hennes bok ”Någon annans tidsfördriv” beskrivs av förlaget som en ”samtida, smart och medveten underhållningsroman. En hyllning till chic lit-genren, som inte väjer för att skrapa rejält på den glamourösa storstadsytan”. Den 10 juni kommer den ut och handlar om en dejtingbluff, en besvärlig Värmlandsfamilj, en skandalsåpa och ett kvinnligt hämndkollektiv.

Ann Edliden har såväl en butik som journalistik på sitt cv. Nu gör hon romandebut.
Ann Edliden har såväl en butik som journalistik på sitt cv. Nu gör hon romandebut. Foto: Jessica Segerberg
En skrämmande stark debutant

Artikeltaggar

Ann EdlidenBonniersFörfattareHagforsHammaröKarin WikKarlstadKlas ÖstergrenLars AnderssonLars LandgrenLitteraturNinni SchulmanNöje/KulturPeter MohlinPeter NyströmSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.