För sen folkomröstning

Ledare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tricksande i Filipstad.
Foto: Göran Persson

Att hålla en folkomröstning om en förändrad skolorganisation efter det att själva förändringen redan genomförts är både respektlöst och dumt. Men det blev resultatet av beslutet nyligen i Filipstads kommunfullmäktige.

Om det nu skall hållas lokala folkomröstningar måste de vara relevanta, och nu kommer den som skall ske i oktober inte att leva upp till det. Att det på grund av smittläget inte går att hålla den coronasäkert i sommar är rena bortförklaringen. Då kommer många att vara vaccinerade och att hålla val under pandemin har flera länder klarat av.

Bakgrunden är att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill blanda eleverna på Strandvägsskolan, där 70 procent har utomeuropeisk bakgrund, och Åsenskolan, där det omvända gäller. Föräldrar befarar att det kommer att försämra för eleverna. S och V talar om jämlikhet, och visst blir det kanske jämlikt sämre för alla. Men varför försämra där det fungerar istället för att förbättra där det inte fungerar? Det kan ju inte ligga på Åsenelevernas ansvar att förbättra för Strandvägseleverna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.