Hoppa till huvudinnehållet

FBK-bossen om rivalens mardrömsscenario: "Skulle kostat oss runt 90 miljoner"

Publicerad:
Färjestad vd, Stefan Larsson, kan bara konstatera att han är glad att FBK aldrig varit indraget i bottenstriden. Samtidigt känner han sympati för konkurrenternas sits.
Färjestad vd, Stefan Larsson, kan bara konstatera att han är glad att FBK aldrig varit indraget i bottenstriden. Samtidigt känner han sympati för konkurrenternas sits. Foto: Sofie Sköld

Stefan Larsson har tidigare ställt sig frågan hur sportsligt rättvis årets upplaga av SHL är. Nu står det klart att storklubben HV71 blir ett av lagen som tvingas kvala för att hänga kvar.

– Att lag den här säsongen, oaktat vilket, degraderas med de förutsättningar som finns kan ingen människa påstå är sportsligt rättvist, säger FBK:s vd.

Pennerborn om sviterna efter corona: "Blir helt slut efter en dag"

HV71 har varit en del av svensk hockeys finrum sedan 1985. Under den tiden har klubben bärgat fem guld – det senaste säsongen 2016/17.

Nu är det klart att laget kommer att tvingas kvala för sin SHL-existens.

Bland supportrarna finns av naturliga skäl en stor portion skadeglädje då klubbarna har blivit stora rivaler genom åren.

Men Stefan Larsson känner sympati med sina kollegors mardrömssits.

– Det finns komponenter som ligger långt utanför någons påverkan. Och att åka ur det här året delvis till följd av orsaker man inte kan göra något åt får väldigt stora konsekvenser. Det kunde lika gärna ha varit vi som någon annan, säger Larsson.

Borde man ha stängt SHL i ett tidigare skede?

– Den diskussionen har vi lagt bakom oss nu. Det hade kanske varit klokt men det beslutet skulle i så fall ha tagits långt, långt tidigare.

Det är deppiga miner i Jönköping efter HV71:s tunga säsong.
Det är deppiga miner i Jönköping efter HV71:s tunga säsong. Foto: CARL SANDIN

”Hade resulterat i halverad omsättning”

Johan Pennerborn berättade under gårdagen i en NWT-intervju att han knappt ville tänka tanken på att byta kläder med HV:s Stephan Lundh.

Färjestad är dock på trygg mark i tabellen och har egentligen aldrig varit riktigt nära att dras in i den absoluta kvaldramatiken. Stefan Larsson är såklart glad för det.

Mardrömsscenariot, att åka ur SHL, hade blivit oerhört kostsamt.

– Det finns många parametrar och det är svårt att sätta en exakt siffra. Till exempel hur våra partners hade ställt sig till det eller om publiken hade dykt upp på matcherna i allsvenskan och så vidare. För ett lag som Färjestad kan jag tänka mig att det hade resulterat i en halverad omsättning, säger Larsson och tillägger:

– Det skulle säkert kosta oss någonstans runt 80-90 miljoner att vara där.

Något som alltså skulle kunna bli verklighet för HV71 eller något av de andra lagen som fortfarande riskerar negativt kval.

– HV71, Brynäs och Linköping är klubbar som liknar oss i sina strukturer. Det är stora organisationer med mycket folk och stor påverkan på sina bygder. Man ska komma ihåg att det inte bara är hockeylaget utan hela staden som påverkas. Ponera att Färjestad skulle hamna i en liknande situation. Det hade påverkat restaurangnäringen, hotellen, handeln och även er på NWT. Otroligt mycket dras med och där ska vi se till att aldrig hamna.

Skulle du vilja se en stängd liga på sikt, även under en normal säsong?

– Nej, vi tror inte att svensk hockey är moget för det, eller att det heller skulle vara bra med en stängd liga. Den svenska modellen med upp och nedflyttning är sund i grunden.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrHV71IshockeySHLStefan Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.